Още по темата

Пред нова политическа криза е изправена съседна Македония, след като президентът Георге Иванов отказа да подпише закона за употреба на езиците, с който албанският става втори официален език.

Законът беше приет от парламента вчера за втори път на фона на протести в и пред сградата. През януари президентът Иванов вече веднъж отказа да го подпише. Според македонската конституция държавният глава не може да наложи вето на закон, одобрен два пъти от парламента. Иванов обаче заяви, че парламентарната процедура не е била спазена и отказва да го подпише.

Най-драматичната нощ в македонската история

Македонците свалиха маските

Македония изпадна в пълна безизходица

„Този закон изразява тиранията на парламентарното мнозинство върху мнозинството граждани на Република Македония.

Мнозинството граждани никога не са гласували и никога не биха гласували за политическа програма, която предвижда подобен антидържавен и противоконституционен закон. Като президент на държавата подобно нещо няма да позволя да се случи, аз подобно нещо няма да подпиша... Съвестта ми и Конституцията не ми позволяват да подпиша подобен закон“, заяви президентът в специално обръщение към нацията.

„Начинът, по който беше приет този закон представлява институционално насилие и удар срещу демокрацията. Надявам се, че осъзнавате какъв прецедент направихте, както и за последствията и щетите върху правовата държава, които в бъдеще могат да произлязат от този прецедент... “, подчерта Иванов.

Протестът пред македонския парламент
Протестът пред македонския парламент Източник: ЕПА/БГНЕС

Според него „Законът за употреба на езиците, така както е написан и гласуван,

ще предизвика пълна блокада на институциите“,

каза още македонският президент. Той определи закона като „репресивен и несправедлив, който фаворизира само един език и ще задълбочи междуетническото напрежение и представлява закана за междуетническото съжителство“.

До днес въпросът с езика в Македония се определяше съгласно Охридското мирно споразумение от 2001 г. Според него албанският език се ползваше със статута на официален език в общините с повече от 20% албанско малцинство.

Междувременно

официалните власти в Албания и Косово подкрепиха новия закон в Македония.

„Поздравяваме решителността при приемането на Закона за Употреба на езиците от страна на македонския парламент. Става въпрос за голям исторически акт, не само за албанците, но и за европейското бъдеще на Македония.Честито!“, се казва в съобщението от кабинета на албанския президент Илир Мета.

Косовският президент Хашим Тачи също подкрепи приемането на новия закон в Скопие. „Това е знак на добра воля и съжителство, който зачита различните култури, достойнството и правата на всеки един гражданин. Честитки за албанците и македонската държава, за голямата крачка при реализацията на правата на албанците, където се зачитат гражданските ценности в една държава с демократични цели“, каза Хашим Тачи.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай също изрази своето удовлетворение от новия закон за употреба на езиците в Република Македония.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.