Още по темата

Руската икономика е слаба заради ниските цени на петрола и западните санкции. Държавата харчи все по-малко пари за своите граждани, а ножицата между бедни и богати се разтваря все по-широко.

Москва обаче блести, а цените на недвижимите имоти се покачват постоянно.

В района около Патриаршеските езера имотите са на цената на най-престижните парцели в Лондон и в Ню Йорк.

Тук живее златното поколение на Русия и с охота харчи парите си.

Да притежаваш апартамент в най-скъпия квартал в Москва е въпрос на престиж, а не на необходимост.

Вижте още богатите руски наследници - безсрамно охолни и млади, в галерията ни

Тук живеят един от най-богатите художници в Русия - Никас Сафронов и руският милиардер Александър Лебедев.

Какво мислят за страната си и за руския елит двамата богаташи

Според Никас Сафронов една незряла демокрация е много по-опасна от орязаната демокрация, като тази в Русия.

"Путин върши неща, каквито никой преди него не е правил, освен Исус Христос може би. Изпитвам безкрайно уважение към нашия президент", казва художникът.

Според милиардера Лебедев е мит, че режимът на Путин отнема нещо на хората.

Един от многото негови бизнеси е производството на части за електроцентрали. Досега търпи само загуби, но въпреки това продължава. Защото може да си го позволи. И защото вярва в силата на Русия и в нейната икономика.

"Нашата икономика ще се изправи на крака, но първо трябва да бъдат създадени условията за това развитие. Руските предприятия са на дъното, защото за тях все нямаше пари. Всичко се крадеше. Както тук в този завод например. Моят предшественик е днес зад решетките", споделя Александър Лебедев.

Никас Сафронов има имот в "квартала на богатите" в Москва на площ 800 кв метра.

Художникът показва своя дом, който се намира само на няколко минути от Кремъл. Всеки експонат в дома му е рядкост. Сафронов много държи на това. Имотът му се оценява на около 40 млн. долара, а стилът му е пъстра смесица от всички стилове.

Най-скъпи са портретите на могъщите. Сафронов е нещо като придворен художник. Приятел е на олигарси и на министри.

"Рисувам лица, които са интересни. Никой не иска да знае кой желае да спечели 1 млн. от тото, но всеки иска да види кой го е спечелил", казва Никас.

Мнението му за руския президент е категорично.

"Путин е професионалист, мъж, патриот. Човекът, когото намирам за изключително интересен и когото уважавам", споделя художникът.

При Александър Лебедев е по-различно.

Той е смятан за критик на Путин. Бизнесменът финансира изданието "Новая газета". Навремето е бил депутат в руския парламент, а днес разкрива корупционни афери.

Реагира обаче много предпазливо, когато става дума лично за Владимир Путин и за неговото отношение към олигарсите.

"От морални съображения не искам да заставам на страната на олигарсите. Те са спечелили парите си чрез нелегални приватизации. Знам го по-добре от всеки друг. Моите разследвания засягат лично Путин. Той не е присвоил никакви пари. Разбира се, има резиденции, скъпи коли, самолети и т.н., но това всъщност е без значение за него. Той би спал добре и в палатка", смята милиардерът.

След хаоса на 90-те години Путин върна на руснаците предишното им величие.

Мнозина искрено вярват в това. Всички портрети на Никас Сафронов се концентрират именно върху това величие, което според художника, Западът просто не оценява подобаващо.

"Западът използва Русия за сплашване, а това е неправилно. Русия си остава важна част от този свят. Без Русия няма Германия, няма Полша, няма Европа. Светът не може да съществува без Русия. Също както не може да съществува и без пчелите, макар че те понякога жилят", смята художникът.

Александър Лебедев също вярва, че със сегашната си политика Русия е поела по правилния път.

"Много от проблемите, за които се твърди, че измъчвали Русия, всъщност не са чак толкова сериозни. Кризата достигна своя апогей, ние се приспособихме, след изборите ще имаме нов парламент".

Много хора от поколението на Путин вярват в бъдещето на Русия. И почти не отправят критики. Според тях Русия е единствена по рода си и за нея трябва да важат единствени по рода си правила.

"Русия е непобедима. Тя няма да стане нито комунистическа, нито европейска.

Русия винаги е живяла според своите си закони. И винаги е вървяла по свой собствен път", смята Сафронов.