Още по темата

Убийство на знаков политик разтърси Косово в понеделник. Изтъкнатият лидер на косовските сърби Оливер Иванович беше застрелян с шест куршума пред централата на партията му - „Свобода, демокрация, истина”. 

Полицията обяви награда от 10 000 евро за информация, която може да допринесе за разкриването на убийството.

Тачи: Идва историческо споразумение между Косово и Сърбия

Победа за „Коалицията на оръжията” в Косово

Ново голямо напрежение между Сърбия и Косово

Реакциите от Белград и Прищина бяха незабавни, но убийството предизвика тревога и в НАТО и Москва.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай призова да не се използва убийството за политически цели и обвини Сърбия, че е блокирала диалога с косовските представители в Брюксел заради покушението. Той подчерта, че разследването ще се води от местните служби, но е готов да покани и чужди специалисти, като американското ФБР и добави, че убийството може да е резултат от „незаконна намеса в севера на институции извън Косово”.

В Белград убийството доведе до остри реакции. „Нападението срещу Оливер Иванович – това е на първо място нападение срещу сръбския народ в северната част на Косово и Метохия. На второ – това е нападение срещу цяла Сърбия”, заяви в обръщение към нацията сръбският президент Александър Вучич. Той съобщи, че на 20 януари ще посети Косовска Митровица където бе убит Иванович.

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел пък обвини западните спецслужби за убийството.

Русия обяви, че се надява на щателно разследване и призовава международните мисии в Косово да предприемат мерки в рамките на мандата си за предотвратяване на възможни инциденти.

От централата на НАТО в Косово осъдиха убийството, заявиха, че ще гарантират сигурността в региона и призоваха всички страни към сдържаност.

Остава отворен обаче въпросът кой и защо уби Оливер Иванович.

„Той имаше врагове, не беше особено долюбван в Белград през годините, беше един от критиците на политиката на Милошевич в Сърбия по отношение на Косово”, коментира пред NOVA журналистът Николай Кръстев, който лично се е познавал с лидера на косовските сърби.

„Водеше доста умерена политика, предлагаше диалог, компромис в поведението на Белград спрямо Косово, не искаше да има крайно отношение ”, добави Кръстев.

Според него има кръгове, които не искат да се върви към трайно стабилизиране на Западните Балкани и по-специално Косово. Кръстев подчерта, че преди няколко месеца е бил подпален домът на Иванович.

Журналистът смята, че в убийството личи почеркът на бившите югославски служби за сигурност – стрелба от движещ се автомобил, оръжие със заглушител, унищожаване на следите, като колата е била запалена.

В същото време регионът на Северно Косово е контролиран от няколко сръбски престъпни клана, които пазят териториите си. Само в последните 2 години там са извършени близо 30 убийства, посочи Кръстев.

„Косово е отворена рана. Много трудно беше постигнато съгласие в косовското общество за създаването на правителство. След 13 месеца на отлагане преговорите стартираха вчера, но с фалстарт. След убийството преговорите бяха прекратени и смятам, че скоро няма да бъдат подновени”, допълни Кръстев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.