Още по темата

"Македония е Гърция", пише на пано, издигнато тази сутрин над сцена в центъра на Солун, където днес се провежда дълго планираният протест срещу името на Македония, съобщи агенция МИА.

Градът, център на гръцката административна област Централна Македония, днес живее в ритъма на демонстрациите, със засилено полицейско присъствие, както заради големия митинг, така и заради контрапротест, организиран от анархистки и ляво ориентирани организации.

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Митингът на крайбрежната алея е многохиляден, но хората са далеч по-малко в сравнение с милионния митинг, който се проведе преди повече от 25 години под същия лозунг.  Събралите се, който според организаторите са около 50 хиляди, настояват терминът "Македония" да не се използва в името на съседната страна. В основата на днешния протест е крайнодясната партия "Златна зора".

Организирано, с 500 автобуса в Солун пристигнаха хора от цяла Гърция.

Предлагат ново име за Македония

Лавров: Разговорите за името на Македония са заради САЩ

Две от парламентарните партии - Съюз на центристите и Златна зора - съобщиха официално, че ще участват в протеста в Солун, а не е изключено и присъствието на депутати от други партии, включително от партия Независими гърци, която е коалиционен партньор в правителството.

Солунският футболен клуб ПАОК, на чиито мачове често се се появявали плакати "Македония е гръцка", обяви, че ще присъедини гласа си към "милионите граждани, споделящи същото мнение".

Първите демонстранти, пристигнали в Солун снощи, бяха от остров Крит. Групата от около 15 души каза за гръцките медии, че дългото разстояние не е било пречка, за да дойдат "да протестират за Македония".

Час преди големия митинг в Солун, в 13 часа, леви движения и анархисти организират контрапротест в друга част на града. Те ще протестират срещу национализма, който според тях означава "кръв, насилие, война и смърт".

Повече от 25 години нашите съседи са признати под името „Република Македония“ от много държави по света. Не е абсурдно името „Македония“ да се включи в едно сложно име на страната,

заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Той посочи, че уважава загрижеността и чувствата на своите сънародници от Северна Гърция, които днес са излезли на протест.

Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава, заяви Ципрас

Мнозинството гърци желаят да се реши гръцко-македонският спор за името на Македония,

показва проучване на агенция Алко за гръцкото радио 24/7, цитирано от агенция МИА.

Според резултатите от анкетата 63% от гръцките граждани са за постигане на взаимноприемливо решение на спора, 21% смятат, че нещата трябва да останат така, както са, а останалите 16% не са дали конкретен отговор.

На въпрос дали Гърция печели или губи заради спора за името, 70% са отговорили, че е изгубила, 9% - че е спечелила, а 21% не са отговорили на този въпрос.

Директорът на агенция Алко Костас Панагопулос коментира, че в анкетата не са били включени конкретни варианти за името на Македония, и отбеляза, че резултатите от проучването вероятно биха претърпели промени, ако се спомене конкретно предложение за името.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК