Още по темата

Една от 42-те жертви на летището в Истанбул е мъж, тръгнал да спасява сина си от "Ислямска държава" в Сирия, в чиито редици се внедрило детето му.

При пристигането си на международното летище "Ататюрк", където бащата щял да направи опит да намери сина си и да го разубеди, той бил убит от терористите, разказва The Guardian.  

Турският митнически служител Умут Сакароглу,

също сред загиналите, е умрял като герой по време на атаката на летището. 

Той е бил на пост, когато единият от терористите се е опитал да премине през първия пункт за проверка, пише "Хюриет".

Разбирайки в каква голяма опасност са хората, Сакароглу застрелял терориста, който в предсмъртните си мигове задействал бомбата си и убил митническия служител.

Неговите колеги са убедени, че ако Сакароглу не е действал,

убитите са щели да са много повече. „Взривът избухна много близо до мястото, където чакаха много пътници”, каза източник на турското издание. „За нещастие, взривът убива и Сакароглу. Но ако той не бе се намесил, щеше да има още много жертви”, добавя той.

Макар все още никой да не е поел отговорност за атентата,

при който бяха ранени стотици, една от версиите е за "Ислямска държава", като това е позицията и на ЦРУ. Атентаторите са били трима - един се е самовзривил, за да отвлече вниманието от останалите две камикадзета. 

Министерството на отбраната в Тунис потвърди,

че бригаден генерал Фатхи Беюд, военен лекар, е сред чужденците, убити от експлозиите и стрелбата, открита от терористите. 

Синът му и неговата приятелка били задържани от турските власти на границата със Сирия. Именно това била и мисията и на военния, преди да бъде убит - да стигне до там и да ги прибере. 

Тунис се превърна в модел на демократичните реформи в арабския свят, но страната е един от донорите за чуждестранни бойци за ислямистки групировки в Ирак и Сирия.

Турция е имала информация за атентата в Истанбул

Трима се взривиха на летище в Истанбул

Предполага се, че 3500 тунизийци воюват под знамената на "Ислямска държава".