Още по темата

„Вашата задача е да поддържате високо самочувствието на народа. Искам да видя как вестниците и телевизиите насърчават това, а така и инвеститорите ще дойдат”, заяви днес президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Според него в момента журналистите водят клеветническа кампания и очернят имиджа на страната си пред Запада или работят в полза на терористични организации.

Масови арести в Турция тази нощ

Мъчения и страх след опита за преврат срещу Ердоган

Ердоган започна жестока чистка след метежа, 6000 са арестуваните

„Вие не сте длъжни да повтаряте онова, което казвам за моето правителство или за собствената си личност. Но едно нещо по-специално искам – да защитавате и най-малките интереси на нацията. За първото тримесечие на годината икономическият ръст е 5%, тенденцията е за нарастване на нивата, износът ще достигне 155 млрд. долара”, отчете Ердоган.

„Има много западни организации, които постоянно пристигат у нас и повтарят едно и също за затворените журналисти. Когато ние отидем на посещение в чужбина, слушаме същото, че в Турция имало много журналисти в затвора. Според данните на правосъдното министерство към днешна дата в затворите има 177 души, които се представят за журналисти. Сред тях един е съден за убийство, останалите са там за връзките си с терористичните организации. Но за всичко това на Запада се поднася дезинформация и после ние ставаме обект на нападки. Официалните данни на министерството ли гледат, или вярват на лъжите на определени хора?“, запита държавният глава и лидер на управляващата партия.

„Разбира се, че ще бъдат наказани и ще има санкции за партньорството им с терористите, за погазването на законите и за заплахата за националната ни сигурност. Няма страна по света, която да приеме, че огласяването на държавни тайни е журналистика, че фалшифицирането на истината е професионално задължение. Да водиш международна клеветническа кампания не е журналистика. Да слугуваш на „Фето” (организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен – бел. ред.) и да застрашаваш държавата, сигурността и развитието на страната, това е несъвместимо с журналистиката. Нека да бъдем реалисти“, призова Ердоган.

И посочи, че периодът след опита за преврата от миналото лято е бил особено тежък тест за всички медии.

„За 40 години в политиката станах мишена на клеветническата кампания, водена както от нашите медии, така и от чуждестранните. Имаше период на натиск да закрием партията, на която сега съм лидер и която има мнозинство в парламента“, посочи Ердоган и подчерта, че няма недосегаеми, нито има безгранични свободи, дори и за него самия.

„Вирусът е обхванал всички сектори и ние не можем да омаловажаваме този факт. Явно за да се стигне дотук сме имали пропуски, грешки, нещо не сме забелязвали. Но вече сме наясно и ще ликвидираме този вирус”, предупреди Ердоган.