Още по темата

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви днес, че срещу страната му действа мащабен план с цел да се блокира нейното развитие и да се провокират религиозни и етнически конфликти.

Държавният глава подчерта, че Турция няма да остави да я ръководят външни сили. По рано тази година той директно обвини Германия за такава намеса - вижте във видеото.

Скандал между САЩ и Турция, спряха визите

Една иранска делегация в Анкара, която предизвиква множество въпроси

Пътят на Турция от република към султанат

„Определени сили се опитват да нанесат вреди на Турция, както вътре в страната, така и извън пределите ѝ. Те се стремят да контролират Анкара, да върнат Турция в онова време, когато тя се е съгласявала с всичко, което са ѝ казвали. Те не могат да приемат факта, че Турция стана силна държава благодарение на собственото си виждане за развитието на събитията. Ние предприемаме решителни стъпки по въпроса за гарантиране на националната сигурност, а това сериозно тревожи определени кръгове“, заяви Ердоган.

Той посочи, че е налице „мащабен мръсен план” за блокиране на развитието на Турция, който включва икономически саботажи, превратаджии, въоръжени с танкове и самолети, и опити за провокиране на междурелигиозен и вътрешно-етнически конфликт. Според него този план предоставя подкрепа на терористичните организации като ФЕТО, ПКК и „Даеш” („Ислямска държава”).

„Опитите да се координират и свържат действия за създаването на коридор на южните граници на Турция, контролиран от терористи, с борбата с ислямските джихадисти, са абсурдни. Зона, контролирана от терористите, преследва целта да блокира Турция. Нека никой да не се опитва да създава заблуди“, заяви Ердоган.

Той изрази увереност, че Турция е обект на отмъщение за поражения с многовековна давност. Според него не случайно в хода на протестите за парка Гези в Истанбул по стените са се появили надписи „Насилието започна през 1453 година“.

„Онези, които наричат събитията от 1453 г. насилие, не могат да се считат за синове на турската нация, всички те са потомци на византийците”, подчерта Ердоган.

„Турция не е племенна държава. Когато тя отправя искане за продажба на оръжия, във Вашингтон се оправдават с необходимостта от одобрение на конгреса. Но когато става дума за терористични организации, те са снабдявани безплатно. Причината се крие в опитите за блокиране на Турция от юг. Аз няма да огласявам другата част от плана, това е тема за друг разговор“, каза Ердоган.

Той отново разкритикува Европейския съюз и припомни, че Брюксел не изпълнява обещанията си.

„ЕС дава обещания за ангажименти и после не ги изпълнява, защото европейските бюрократи са непочтени хора, целият им живот е купища лъжи. Ние никога не видяхме искреност в позицията на ЕС, но така или иначе, Турция ще продължи своя път“, заяви президентът.

Ердоган обвини посолството на САЩ в нагнетяване на напрежение в турско-американските отношения. Според него зад решението за прекратяването на издаването на визи за гражданите на Турция стои именно дипломатическото представителство.

„Недопустимо е САЩ да жертват отношенията си с Турция, която се явява техен стратегически партньор, заради действията на своя посланик, превишил пълномощията си, Анкара не може да се съгласи с това”, коментира Ердоган.

„Ако интересите в Турция на такава мощна държава като САЩ се ограничават с действията на един посланик, то това предизвиква съжаление. Действията на дипломата трябваше да получат остра реакция. Във Вашингтон бяха длъжни да критикуват посланика си за действията му в съюзническата страна, но те не направиха нищо“, допълни той.

Ердоган посочи, че западни експерти прогнозират загубите на Турция от прекратяването на визите да достигнат 50 милиарда долара.

„Не е ясно на какво основание се правят такива прогнози. Стоковият обмен между Турция и САЩ в последните години се сви до 15-16 милиарда долара, като голямата част от покупките се падат на американската отбранителна промишленост. Колкото до износа на Турция за САЩ, той е незначителен“, посочи Ердоган.

Според него Анкара е дала огледален отговор на несправедливото решение за прекратяването на издаването на американските визи, което ощетява правата на турските граждани, но виновникът за ескалацията на напрежението не е Турция.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК