Още по темата

Десетки хиляди излязоха снощи по улиците в Румъния на протест срещу съдебната и фискалната реформи, планирани от правителството.

Най-голямата демонстрация се проведе в Букурещ, но шествия имаше в много други градове. Мотото на протеста беше „Заедно за справедливост”.

Управляващата коалиция в Румъния сама свали правителството

Румъния въстана, най-масовият протест от 28 години, благодарност към България

Той бе насочен срещу плановете на управляващата Социалдемократическа партия за промени в съдебната система и данъчното облагане.

Предвижда се изменение на начина, по който се избира главният прокурор на Румъния, както и нов орган, който да инспектира магистратите, и разширяване правото на президента да налага вето на кандидатите за съдии и прокурори.

Също така социалните вноски, които понастоящем се плащат директно от работодателя, ще трябва да бъдат покривани от служителя, считано от 1 януари следващата година, което ще доведе до намаляване на нетните възнаграждения с 5% до 25%.

От опозицията призоват за предсрочни избори. Демонстрантите снощи в Букурещ отдадоха почит и на местните герои на антикомунистическата революция от 1989 г. Протестиращите настояват за оставката на министъра на правосъдието Тудор Тоадер. Броя на хората на митинга беше около 25 000 души.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.