Още по темата

Двама мъже, заподозрени в участие в терористична групировка в Турция, са заловени в България и предадени на турските власти през границата при Капитан Андреево – Капъкуле. Затова съобщават турските медии.

От кратките съобщения не става ясно кога точно са избягали от крайграничния град Къркларели (Лозенград), кога и къде у нас са открити, и по каква процедура са предадени от българските власти.

В. „Йени шафак“ днес под заглавие „Опаковаха ги в България“ посочва, че Р.И. и С.К. са членове на крилото на считаната за терористична организация ПКК – КСК (Koma Ciwaken Kürdistan – Съюз на кюрдските общности с лидер Мурат Карайълан, в когото заточеният на остров Имралъ Абдуллах Йоджалан вижда премиера на държавата Кюрдистан).

Двамата са преминали незаконно през българо-турската граница, но не става ясно къде в България са се укрили.

Екипите на жандармерията и полицията в Къркларели са провели съвместна операция по издирването им, а българските власти са ги предали обратно вчера.

Според Haberler.com това е станало вчера към обед. В информацията от три изречения става ясно (Вижте оригинала), че терористите са преминали медицински преглед в държавната болница в Къркларели /Лозенград/, след което са отведени за разпити в дирекцията на полицията.

Одринският сайт Edirne aktuel.com информира, че „у комшиите са заловени кюрдски сепаратисти“, но не дава повече яснота около събитието и се позовава на кратката сводка от Анадолската агенция.

По същия начин турските медии съобщиха за предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк, който бе поискал политическо убежище у нас, но тихомълком българските власти го доставиха на дежурния граничен офицер на Капъкуле (Припомнете си във видеото горе).

Последваха бурни спорове в обществеността у нас, отговорните фактори направиха противоречиви изявления по темата. Пред Нова тв премиерът Бойко Борисов разкри, че по подобен начин са депортирани 25 000 души от страната и Бююк е само един от тях. Турските медии му приписаха неказани от него обещания, че сме щели „да вземем главите на всички терористи от ФЕТО“ и да ги предадем на Турция, до момента обаче няма реакция от него, нитоот политиците у нас.