Още по темата

Турция трябва да преразгледа отношенията си с НАТО и зависимостта си от западната военна организация.

Това заяви Ялчин Топчу, един от главните съветници на турския президент Реджеп Ердоган.

Американски експерт: САЩ да се намесят на Балканите, Москва ще атакува

Безпрецедентен скандал между Ердоган и НАТО

 "Зад всички сътресения и зависимости на нашия сектор на отбраната стои НАТО. Дойде време да преразгледаме отношенията си с алианса. Тази организация, която се отнася враждебно към един от членовете си, не е единственият вариант за нас", заяви Топчу.

Според него турският парламент трябва спешно да разгледа „този въпрос".

През последните години отношенията между Анкара и НАТО са подложени на големи изпитания.

Един от основните проблеми е помощта, която САЩ и други държави в алианса оказват на сирийските кюрди в борбата им с „Ислямска държава”. Турските власти ги смятат за свързани със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Друг проблем е исканото от Ердоган екстрадиране на проповедника Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Анкара го смята за организатор на миналогодишния опит за преврат срещу президента. До този момент американците не задействат нужните процедури.

Режимът на турския държавен глава е във все по-лоши отношения и с Германия, една от големите европейски сили в НАТО, заради авторитарността на Ердоган.

По-конкретни поводи за напрежение между алианса и Турция също не липсват. Това лято южната ни съседка се споразумя с Русия да закупи от нея ракетни системи С-400. Алиансът, който гледа на руската армия като заплаха, изтъкна несъвместимостта на оръжието и системите на НАТО.

Миналата седмица пък по време на общи военни учения в Норвегия на едно табло името на Ердоган и това на Мустафа Кемал Ататюрк са били изписани като врагове на алианса.  

В резултат турският президент съобщи, че Турция прекратява участието на турските военни в ученията. 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поднесе в петък извиненията си на Турция заради причинената обида, последва извинение и от страна на Норвегия.

Ердоган обаче заяви, че подобен инцидент не може да приключи с обикновено извинение.