Загиналите при експлозията на кола бомба в окръг Шемдинли, в югоизточната турска провинция Хакяри вече са 18 души, съобщи министър-председателят Бинали Йълдъръм.

Убити са 10 военни и 8 цивилни, а над 25 души са ранени.

Атаката е извършена малко преди 10 ч. днес на пътя Шемдинли – Юксекова в провинция Хаккари по време на паспортен контрол.

Йълдъръм съобщи, че превозното средство е било натъпкано с 4-5 тона експлозиви.

Ранени са 27 души, предаде телевизионният канал Ен Ти Ви.

По-рано беше съобщено, че след експлозията се е образувала 6-метрова яма с диаметър 15 м.

Отговорност за нападението пое Кюрдската работническа партия.

"Правим и ще правим всичко възможно, за да елиминираме терористичните атаки в страната,

били те самоубийствени или други, както и всички опити да бъдат провалени бъдещето и стабилността ни. Борбата с всички терористични организации е решителна.

През последните операциите в определени райони отбелязаха изключително високи резултати, много сериозно са ограничени мощта и възможностите на въоръжените групировки. На много места бяха предотвратени опити за нападения и неутрализирани групи, благодарение на разузнавателните доклади. Но понякога се случва да сме свидетели и на такива инциденти", заяви премиерът Йълдъръм. 

След коварната атака в Шемдинли министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак призова приятелските страни за обща позиция и солидарност с Турция срещу тероризма. Поканата му е отправена към 4-имата президенти и над 250 министри и експерти от 82 държави, участващи в 23-ия Световен конгрес на енергетиката, който се открива тази вечер в Истанбул. 

Това става дни след като мотор бомба избухна

близо до полицейски участък и до най-голямото Международно летище в Истанбул. За щастие, при инцидента нямаше жертви.

Вижте снимки от експлозията в галерията ни