Още по темата

Един японски войник е бил убит от лавина, която изглежда е била предизвикана от вулканично изригване. Поне още 14 души са ранени, някои са в критично състояние, съобщава Би Би Си (BBC).

Изригването е изпратило купища скали надолу по склона си, като те са се разпростиряли на широка около километър зона близо до град Кусацу

в централната част на Япония, информират местни медии.

Изригна най-големият активен вулкан в Япония

Вулканът Кусацу-Ширане, който се намира на 150 километра от столицата Токио, изригна във вторник, но все още се чака официално потвърждение дали изригването е причина за лавината.

Предполага се обаче, че точно това се е случило. В лавината са попаднали няколко скиори, които в този момент се спускали по писта.

Шестима военнослужещи, които провеждали тренировки в района е трябвало да бъдат спасявани.

Четирима туристи, които използвали лифта в ски курорта по това време, също са сред пострадалите.

Според японската национална телевизия NHK някои от вулканичните отломки са паднали на повече от километър от планината. „От върха на планината се издигаше черен дим и около 30 мин. по-късно ни беше казано да се евакуираме“, заявил очевидец.

Япония е една от най-сеизмично активните държави в света и следи зорко своите вулкани. През септември 2014 г. 63 души загинаха при внезапното изригване на вулкана Онтаке.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.