Още по темата

В личните вещи на една от заподозрените за убийството на Ким Чен-нам – по-голям брат на лидера на КНДР, е открито силно отровно вещество, съобщи малайзийският сайт „Синчжоу ван”.

По-рано полицията съобщи за задържането на жена с виетнамски паспорт в един от терминалите на столичното летище преди да излети за Виетнам. В чантата ѝ е намерен флакон с неизвестно силно отровно вещество.

Според различни версии Ким е убоден с отровни игли, в лицето му е плисната отровна течност или към носа му е била притиснат тампон, напоен със отровно вещество, по-силно от цианид. По предварителни данни той

може да е бил отровен с рицин или тетродотоксин,

които са вещества, които съответсват на тези параметри.

Междувременно Малайзия обяви, че въпреки настояването на Пхенян, тялото на Ким Чен-нам няма да бъде освободено, докато семейството му не предостави ДНК проби за категоричното установяване на самоличността му, предаде АФП (AFP).

По-големият брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е изчезнал?

По-големият брат на севернокорейския лидер живеел спокойно в чужбина

Син на Ким: Ако бях в Северна Корея, щяхте ли да ме виждате в нормални дрехи?

Детективите в Куала Лумпур опитват да разкрият случая с убийството в стила на Судената война, за което Южна Корея твърди, че е извършено от агенти, работещи за изолираната Северна Корея.

Севернокорейски дипломати протестираха относно извършването на аутопсия на тялото, но малайзийците са категорични, че ще освободят тялото едва, когато бъдат извършени всички процедури.

Досега нито един член на семейството или близък роднина не е дошъл, за да идентифицира или да поиска тялото.

Имаме нужда от ДНК проба от член на семейството, която да покаже връзка с починалия човек“, заяви шефа на местната полиция Абдул Самах Мат. „Северна Корея е поискала тялото да ѝ бъде предадено, но преди да го освободим, трябва да бъде ясно на кого принадлежи то“, категоричен е Мат.

Съдебен следовател е споделил пред агенцията, че ДНК проба от дете, брат, сестра или дори полубрат, ще бъде достатъчна, за да покаже роднинска връзка и да потвърди категорично самоличността на починалия.

Покойният лидер на Северна Корея и баща на настоящия Ким Чен-ир със семейството си
Покойният лидер на Северна Корея и баща на настоящия Ким Чен-ир със семейството си Източник: GettyImages/Guliver

В опасност ли са други севернокорейци в изгнание?

Правителството на Южна Корея заяви, че повишава степента на сигурност за известни дезертьори от Северна Корея в страната, много от които вече се ползват с полицейска закрила, пише Асошиейтед прес (Associated press).

Ким Чен-нам дълго време беше пазен от Китай в дома му в Макао, твърдят шпиони от Сеул. Южна Корея обяви, че той има три деца – двама сина и дъщеря от две различни жени, живеещи в Пекин и Макао.

Южнокорейски депутат и активист за правата на севернокорейците обяви в четвъртък в интервю, че синът на Ким Чен-нам Ким Хан-сол може би е в опасност, защото знае чувствителни тайни за личния живот на Ким Чен-ун. Ким Хан-сол, който живееше с баща си в Макао, определи Ким Чен-ун като „диктатор“ в интервю, дадено през 2012 г.

Ким Чен-нам беше убит  на 14 февруари, като се преполага, че е бил отровен на летището в Куала Лумпур, докато се готвел да излети за Макао, за да се види със семейството си. На летището Ким казал на служителка, че някой го нападнал откъм гърба и пръснал течност в лицето му. Той помолил за помощ и веднага бил изпратен в клиниката на летището. Към този момент имал главоболие и бил на път да припадне. В клиниката Ким имал лек припадък, след което бил поставен в линейка, за да бъде закаран в болница. По пътя той издъхнал.

45-годишният Ким е пристигнал в Малайзия на 6 февруари, седмица преди смъртта си. Той е извънбрачен син на ръководителя на КНДР Ким Чен-ир, роден от връзката му с известната севернокорейска актриса Сон Хе Рим. Ким Чен-нам някога е бил смятан за наследника на Ким Чен-ир, но изпада в немилост пред баща си, след ареста в Япония през 2001 г.

Тогава той беше хванат с фалшив паспорт на летище в Япония и обясни, че е искал да посети Дисниленд в Токио. Изпратен в изгнание от Ким Чен-ир, той живее в Макао до смъртта на баща си през 2011 г. След това започва да се укрива, вероятно от страх, че брат му – Ким Чен-ун вижда в него заплаха за легитимността на собствения му режим.