Още по темата

Китайският президент Си Дзинпин беше избран за втори  петгодишен мандат начело на държавата властващата комунистическа партия (ККП) в края на конгреса й.

Наред с това името на Дзинпин и неговите доктрини бяха вкарани в партийния устав, което го превръща в най-влиятелният китайски лидер от основателя на съвременната страна Мао Дзедун насам.

Големи промени и култ към личността идват в Китай

Китай откри първата си военна база в чужбина, мястото не е случайно

Самият Дзинпин в началото на прогреса обяви започването на „нова ера” в азиатската велика сила, в която да се посрещнат нуждите на китайците както материално, така и културно.

Китай ще води активна политика по стимулирането на икономическото развитие в страната и по света, заяви президентът след преизбирането си.

“Мислите на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики в нова ера” вече са част на от партийния устав, като те обуславят досегашните политики на лидера. По този курс ще се продължи и по пътя към превръщането на Китай в световна суперсила, поет от президента.

Знаковите политики на Си са борбата с корупцията в партията, в рамките на която дори висши функционери попаднаха затвора. Той отмени политиката за до едно дете в семейство, за да се бори със застаряването и забавянето на икономическия растеж в огромната страна.

Наред с това чрез външни инвестиционни проекти влиянието на Китай продължава да се разширява, а неспира и модернизирането на армията на страната. 

Самата индоктринация на името му в устава вероятно означава, че управлението на 64-годишния Си ще продължи отвъд новия му петгодишен мандат до 2022.

Участниците в конгреса гръмогласно заявиха липсата на възражения за въвеждането на идеите на президента в устава, когато бяха попитани затова от трибуната.

„Не сме стигнали до момент като през Културната революция, когато се обожествяват плодове манго, докоснати от Мао Дзедун. Определено обаче виждаме движение към нов тип политика, който е повлиян от ерата на Мао”, смята американският експерт по китайска политика Джуд Блашет, цитирана от „Гардиън”.

Мисли на предишните китайски президенти Ху Дзинтао и Дън Дзямин също присъстват в устава на компарията, но без изрично споменаване на имената им.

Дън Сяопин, въвел пазарните принципи и изстрелял китайската икономика до световните пазари пък е споменат посмъртно.

Така само Си и Мао са въведени в устава поименно и приживе.