Още по темата

Северна Корея е извършила петият си и най-голям тест на ядрено устройство, твърдят южнокорейски военни, цитирани от Би Би Си (BBC).

Президентът на Южна Корея Парк Гън-хе нарече опита

акт на „самоунищожение“,

който показва „маниакалната непредпазливост“ на лидера на изолираната страна Ким Чен-ун.

Регистрирано е земетресение с магнитуд 5, 3 по скалата на Рихтер близо до мястото на ядрения опит. Малко по-късно Северът потвърди за успешно ядрено изпитание, а анализатори се опасяват, че това може да е признак за ядрения напредък на страната.

В същия район и преди е имало подобни

изкуствени земни трусове,

отново при ядрени опити.

Госпожа Парк, която е на кратка презокеанска визита заяви, че с петия си ядрен тест „режимът на Ким Чен-ун само ще си спечели още санкции и изолация. Подобна провокация само допълнително ще ускори пътя му към самоунищожение“.

В изявление на началник-щабовете на Южна Корея се казва: „Оценяваме събитието като най-големия тест, извършван от Севера“.

Мощността е била 10 килотона,

а това е почти два пъти повече от последния ядрен опит на Северна Корея през януари. Тогава Северът заяви, че успешно е тествал водородна бомба, но мнозина поставят под съмнение това твърдение.

Днес е и Национален ден на Северна Корея, когато се чества основаването на сегашния режим. Северът често използва такива събития като възможност за демонстрация на военна сила.