Още по темата

Северна и Южна Корея са на един полуостров, някога е имало само една страна с това име, а сега това са две отделни държави, разликите между които са толкова големи, че е трудно да повярваме, че става дума за един и същ народ.

ВИЖТЕ 10 НЕЩА, ЗА КОИТО МОГАТ ДА ВИ УБИЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ, В ГАЛЕРИЯТА НИ

На 15 август 1945 г., малко след хвърлените над Хирошима и Нагасаки атомни бомби, Япония капитулира безусловно пред съюзническите сили. В резултат на това, след 35 години колониално владичество, Корея е освободена. Корейците са опиянени от радост, но радостта им е краткотрайна.

Според договора, сключен през юли 1945 г. на Потсдамската конференция,

съветската армия бързо заема северната част от полуострова, а силите на САЩ – южната.

Севернокореец разказва за живота под режима на Ким

Американски дезертьор в КНДР останал верен до смърт на Ким

Ким Чен-ун праща роби в Русия за пари

Начело на новата държава на север – КНДР на 9 септември 1948 г. застава Ким Ир-сен (1912 – 1994). Той установява комунистическо правителство от съветски тип, а скоро след това са положени и основите на стабилна планова икономика.  Пхенян е обявен за столица.

На 10 май 1948 г. в южната част са проведени общи избори и на 15 август 1948 г. официално е провъзгласена Техан Мингук или Република Корея със столица Сеул и първи президент И Сънг-Ман.

Оттогава лека полека

границата между двете Кореи се превърна в пропаст.

В последно време КНДР влоши отношенията си с останалия свят сериозно, страната провежда изпитания на балистични ракети и водородна бомба, а настоящият лидер Ким Чен-ун сипе заплахи към САЩ, Япония и съседите си. Напрежението се покачва, а Би Би Си (BBC) ни показва основните разлики между Севера и Юга на Корейския полуостров.

Династия срещу демокрация

Династията на Ким Чен-ир управлява Северна Корея от създаването ѝ, като властта се предава от баща на син, а в момента начело е внукът му Ким Чен-ун.

За същия период в Южна Корея е имало 6 републики, революция, няколко преврата и преход към свободни и честни избори. 12 президенти са водили държавата в общо 19 мандата.

Севернокорейците са по-ниски от съседите си на юг

Може да ви звучи като градска легенда, но някои проучвания предполагат, че севернокорейските мъже са по-ниски от южнокорейците. Проф. Даниел Швекендиек от университета в Сеул изследвал височината на бежанците от режима и открил, че разликата е между 3 и 8 см. Той посочва, че тази разлика не може да се припише на генетиката, тъй като двата народа на практика са еднакви. Като основна причина той изтъква бедността и недостига на храна в КНДР.

Военната мощ е в полза на Севера

Военен парад в Северна Корея
Военен парад в Северна Корея Източник: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че Северна Корея е 52-ра в света по население, армията ѝ е четвърта по големина. Военните разходи се оценяват на около 25% от БВП и почти всеки севернокореец преминава военно обучение под някаква форма.

Любопитно е да се отбележи, че броят на хората в армията на КНДР е 1 020 000 души, а в Южна Корея е 495 000. Севера разполага със 73 подводници, а Юга – само с 23.

Живот

За финал трябва да отбележим, че южнокорейците живеят по-дълго с около 12 години, но за сметка на това Северна Корея се радва на по-висока раждаемост.