Още по темата

Руският президент Владимир Путин се пошегува, че е обиден, че не фигурира в т. нар. "кремълски списък" на САЩ, разпространен първо от TAСС.

Шегата е по повод факта, че в документа фигурира голяма част от президентската администрация и от Министерски съвет. Сред тях са премиерът Дмитрий Медведев, както и дипломат номер едно на Русия - Сергей Лавров.

Вашингтон посочи, че попадането в списъка не означава автоматично налагане на санкции на тези лица.

По-късно с по-сериозен тон, държавният глава го определи като "неприятелски акт". Засега Москва ще се въздържи от ответни мерки, предаде BBC.

Шефът на ЦРУ: И Китай е заплаха като Русия

С обвинения към Русия, Иран опитва да прикрие политиката си в Сирия

Министерството на финансите на САЩ публикува късно снощи местно време дългоочаквания "списък Путин" със 114 политици и 96 олигарси от Русия, смятани за високопоставени руски политически фигури като богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 милиард долара.

Той включва руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. Той е наричан неофициално "списъка Путин".

Връщайки се към сериозния тон, президентът призна, че не е видял списъка, а бил информиран от колеги още сутринта

"Очаквахме този списък и няма да крия, бяхме готови да предприемем съответните стъпки, при това сериозни, които биха свели отношенията ни съвсем до нулата. Засега обаче ще се въздържим от тези стъпки", заяви Путин на среща с представители на щаба си за президентските избори през март.

"Това, разбира се, е неприятелски акт, той усложнява руско-американските отношения и вреди на международните отношения като цяло", подчерта той и добави, че заради влияниетона хората, които включва и безнесите им, може да се каже, че засяга всички руснаци.

"Те трябва да решат за себе си какво искат. Ние знаем какво искаме - да градим дългосрочни, стабилни отношения, основаващи се на международното право", каза президентът.

Путин предупреди, че независимо от проявеното търпение по много въпроси, Русия няма да отстъпва до безкрай и призова повече да не се отделя повече време на "кремълския списък", понеже, както каза, "кучето лае, а керванът си върви".

Списъкът бе съставен въз основа на закон, приет от Конгреса на САЩ миналата година за наказване на Русия за предполагаемата ѝ намеса в президентските избори през ноември 2016 г., отбелязва АП. Правителството на Тръмп имаше краен срок да го публикува до вчера.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.