Още по темата

Японският премиер Шиндзо Абе се зарече „да пипа твърдо” по въпроса със Северна Корея след като спечели убедителна победа на предсрочните парламентарни избори, които сам инициира.

Защо никой не сваля ракетите на Северна Корея?

КНДР заплаши да „потопи“ Япония, обеща „пепел и мрак“ на САЩ

Нова доктрина: Япония може да изпраща войски в чужбина

„Както обещах по време на кампанията, непосредствената ми задача е да се захвана твърдо със Северна Корея”, каза Абе. „За целта се изисква силна дипломация”, допълни той.

Коалицията начело с Абе обаче се стреми към внасяне на поправки в конституцията на Япония, които да превърнат сегашните Японските сили за самоотбрана в стандартна армия.

Според закона, тяхната функция е изцяло отбранителна, те са ограничени по численост и въоръжение и се намират под цивилно командване.

Управляващата в Япония коалиция между Либерално-демократическата партия на премиера Абе и партията „Комейто” получи абсолютно мнозинство в ключовата долна камара на парламента след днешните избори и може да разчита на конституционно мнозинство от две трети.

Реално военната риторика на Абе и кризата със Северна Корея му гарантираха оставането на власт. Преди само няколко месеца след поредица от скандали с негови министри, популярността му беше намаляла значително. Но севернокорейските ракети, прелетели над Хокайдо обърнаха посоката на обществените нагласи.

Освен с увеличаване на военните разходи, плановете на премиера са свързани и с продължаване на политиката на количествени улеснения  в Япония – наливане на пари в икономиката, чрез изкупуване на ценни книжа от централната банка.

Управляващата в Япония Либерално-демократическа партия се договори днес със своя съюзник в коалицията - центристката „Комейто” - да свика парламентарна сесия на 1 ноември.

Водещият индекс на фондовата борса в Токио постигна рекорд днес, заради очакванията за победа на Абе, придружени от спад на йената, който дава подкрепа на акциите на експортните компании. Nikkei 225 надхвърли 21 723 пункта.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.