Още по темата

"Светът ще стане свидетел на начина, по който Северна Корея усмирява американските гангстери, предприемайки поредица от действия, които ще бъдат най-твърдите, които някога са си представяли.”

Това гласи официална позиция на севернокорейското външно министерство. В него комунистическата страна още заплашва САЩ с „най-големи страдания и болки”, ако американците не спрат да настояват за нови международни. санкции срещу КНДР.

Как Ким изигра света с атомната си бомба

САЩ са готови да използват ядрено оръжие срещу КНДР

Днес САЩ трябва да внесат за гласуване в Съвета за сигурност на ООН пакет от 8 икономически мерки срещу режима на Ким Чен Ун. Причината е последният тест на ядрено оръжие в комунистическата страна и продължилите през цялото лято изпитания на балистични ракети.

Новите американски мерки включват и ембарго върху вноса на нефт в страната. По информация на АФП обаче финалния им вариант съдържа много отстъпки, до които се е стигнало заради Русия и Китай.

Пекин е основният икономически партньор на Пхенян, а севернокорейците също поддържат макар и малък обмен на стоки и работна ръка с Москва.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин неколкократно изтъкна позицията си, че продължаващата политика на санкции срещу Северна Корея не дава нужния резултат, защото режимът на Ким се чувства застрашен и не спира с изпитанията.  

ВИЖ ВЪВ ВИДЕОТО: РУСКАТА ПОЗИЦИЯ, ОБОБЩЕНА ОТ ПОСЛАНИКА НА СТРАНАТА В ООН 

Тайният план: Ким иска да превземе Южна Корея

Русия и Китай са незаобиколим фактор в Съвета за сигурност, защото наред със САЩ, Франция и Великобритания са сред 5-те му постоянни членки, които имат право на вето върху решенията.

По информация на дипломатически източници на АФП след няколко дни на преговори САЩ са променили първоначалната си идея за пълно и незабавно петролно ембарго и сега то ще бъде прогресивно.

Санкциите ще включват забрана на страните от ООН да внасят севернокорейски текстил, но заради тази мярка е смекчен тона спрямо работещите зад граница граждани на комунистическата страна. Техният брой е особено голям в Русия и Китай.

В проекторезолюцията е олекотено и затягането на инспекциите на кораби, заподозрени, че транспортират забранени товари към и от Северна Корея.

Друга отстъпка на Вашингтон е, че в текста вече не се предвижда вече замразяване на авоарите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това е било друго от настояванията на Москва и Пекин.