Още по темата

"Заплахата от прерастване на противопоставянето в гореща фаза е голяма както никога досега.“

Това изказване на представителя на Русия в ООН Василий Небензя обобщава най-добре напрегнатото заседание на Съвета за сигурност след вчерашното изпитание на водородна бомба в Северна Корея.

ВИЖТЕ КИМ С БОМБАТА И ОТГОВОРА НА ЮЖНА КОРЕЯ

Дипломатите в Ню Йорк обсъждаха ситуацията на Корейския полуостров в условията на продължаващо нарастване на напрежението.

Властите в Южна Корея днес оповестиха информацията, че северната им съседка най-вероятно готви нови изпитания на балистични ракети, които ще се проведат този уикенд.

По-рано през това лято режимът в Пхенян извърши неколкократни изпитания и на балистични ракети, някои от които са способни да достигнат континенталната територия на САЩ.  

ООН трябва да предприеме най-решителни мерки спрямо КНДР заради извършваните от нея ракетни и ядрени изпитания призова постоянната представителка на САЩ в световната организация Ники Хейли. Според нея, Ким Чен Ун се "моли за война". 

„Времето на полумерки приключи. Дойде време да използваме всички наши дипломатически средства, докато не е станало късно. Сега трябва да се вземат възможно най-решителните мерки“, изтъкна Хейли.

"Войната не е нещо, което САЩ някога са искали. Не я искаме и сега, но търпението на страната ни е ограничено", допълни посланичката. 

САЩ и Южна Корея вече обявиха, че са готови на военен отговор на заплахата от комунистическата диктатура на Ким Чен Ун.

Китай, най-близкият външнополитически съюзник на КНДР, днес обяви, че няма да допусне военно решение на „севернокорейския проблем”.

„Пекин няма никога да допусне военни действия на Корейския полуостров", отбеляза представителят на Пекин Лю Цзе.

Путин: Ситуацията е на ръба на мащабен конфликт

Тръмп обеща "огън и ярост" на КНДР, Пхенян се прицели във военна база на САЩ

Южна Корея подготвя превантивен удар срещу Севера

За въздържане от ескалация на напрежението призова и Русия, като Небензя отчете и „опасната динамика”, която е придобила "провокационната ракетно-ядрена активност на КНДР".

Москва и Пекин, които имат най-разширени икономически и политически контакти с Пхенян измежду страните-постоянни членки на Съвета за сигурност, продължават наравно с всички да осъждат превърналите се в изключително чести оръжейни изпитания на режима.

В изминалите седмици руският президент Владимир Путин изрази виждането си, че досегашната политика на икономически санкции срещу КНДР не дава нужния резултат и изостря ситуацията.

Западът обаче изглежда ще продължи курса на ограничения. 

„Първо, ние призоваваме за по-бързо приемане на нови санкции от Съвета за сигурност. Второ, ние се обявяваме за строго спазване на съществуващите санкции от всички играчи. Трето, призоваваме също Евросъюзът да въведе нови санкции”, заяви посланикът на Франция в ООН Франсоа Делатр.

Той изрично подчерта, че новите рестрикции трябва да обхващат „всички сектори“ на икономиката на КНДР, за да я лишат от средства за разработване на ядрено оръжие.

САЩ са готови да използват ядрено оръжие срещу КНДР

Ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини потвърди, че „ЕС е готов да подкрепи силни санкции на ООН срещу КНДР” и че това, според нея, е пътя към ядрено разоръжаване на режима на Ким Чен-Ун.

Американският президент Доналд Тръмп информира за продължаващия подход на санкции още след изпитанието вчера.

В серия от съобщения в „Туитър” той заплаши, че САЩ ще спрат търговските си отношения с всяка страна, която търгува със Северна Корея.

Подобно изказване засяга предимно Китай и сбъдването му би могло да има огромен ефект в глобален план, предвид факта, че това са двете най-големи икономики в света.

САЩ и Южна Корея не пестят и военните си заплахи.

 „Ние не искаме тоталното унищожение на една страна, на Северна Корея, но имаме много опции пред нас”, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис.

Само преди няколко седмици Доналд Тръмп беше по-краен, когато заяви, че севернокорейските провокации „ще бъдат посрещнати с огън и ярост каквито светът никога не е виждал.”

Анализаторите продължават да алармират, че ако САЩ дадат военен отговор на действията на Северна Корея, това би застрашило най-вече хората в Южна Корея и Япония.

Според различни оценки мощта на водородната бомба, изпробвана вчера от КНДР, е между 50 и 120 килотона – т.е. между 3 и 10 пъти по-силна от ядрения взрив в Хирошима в края на Втората световна война.

Такава бомба би изравнила южнокорейската столица Сеул със земята.

„Преките последици са разрушаване на всичко, построено от хората и от природата на разстояние десетки или стотици километри, буквално това означава изпепеляване и унищожаване на всичко, а политическите са още по-големи”, обясни доц. Людмил Цанков, преподавател във Физическия факултет на СУ, цитиран от NOVA.