Още по темата

Съветът за сигурност на ООН осъди петия ядрен опит, извършен от Северна Корея и реши да подготви нова резолюция, налагаща поредните санкции на Пхенян, предадоха световните агенции.

15-те страни членки на Съвета за сигурност, включително Китай, подкрепиха единодушно декларацията, в която се заявява, че те ще „започнат незабавно работа по подходящите мерки според чл. 41 от Устава на ООН, както и по резолюция на Съвета за сигурност“. Чл. 41 се отнася до

„мерки, невключващи използване на въоръжена сила“,

припомня АФП.

САЩ, Франция и Япония поискаха налагането на нови и тежки санкции срещу Северна Корея (КНДР). След предишния ядрен опит на страната бяха наложени тежки икономически, финансови и търговски санкции.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза в Женева, че дипломатите трябва да проявят повече креативност в избирането на отговор на ядрените опити на Северна Корея, и да не отвръщат само със санкции, припомня Ройтерс.

Прекалено рано е да погребваме шестстранните преговори.

Би трябвало да търсим начини да ги подновим“, добави той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон многократно е предлагал преговори на Северна Корея, ако тя приеме да се откаже от ядрените си устройства.

„Отправяхме инициатива след инициатива към севернокорейския диктатор“, подчерта Кери. Той добави, че се надява в крайна сметка да се стигне до резултат, подобен на ядрените преговори с Иран.

САЩ ще въведат нови едностранни санкции срещу Северна Корея в отговор на извършения ядрен опит, съобщи постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър.

На 9 септември Северна Корея извърши петия си ядрен опит, който предизвика изкуствено земетресение със сила от 5,3 по скалата на Рихтер. Първоначално за опита съобщи Южна Корея, а малко по-късно новината беше потвърдена и от Севера.

Това беше и най-мощният ядрен тест в изолираната страна, почти два пъти по-силено от предишния опит през януари, когато Северът заяви, че успешно е тествал водородна бомба. Твърдение, което много анализатори поставят под съмнение.