Още по темата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес Мианмар да спре военните операции срещу рохингите, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че над 400 хил. представители на това мюсюлманско малцинство са потърсили убежище в съседен Бангладеш.

„Призовавам властите на Мианмар да преустановят военните действия и насилието и да наложат спазване на закона“, каза Гутериш на пресконференция по повод дебатите в Общото събрание на ООН, които започват на 19 септември. На въпрос дали става дума за

етническо прочистване

той отвърна: „Когато една трета от общността на рохингите е принудена да избяга от страната, имате ли по-подходяща дума?“

Великобритания и Швеция призоваха Съвета за сигурност на ООН да поиска край на насилието в мианмарския щат Ракхайн, където живее мюсюлманското малцинство, предаде Асошиейтед прес.

Съветът ще се събере тази вечер на извънредно заседание за кризата в Мианма. Дипломати обаче казаха, че очакват Китай и Русия, които подкрепят мианмарското правителство, да се противопоставят на остра реакция от Съвета за сигурност.

Заместник-постоянният представител на Великобритания в ООН Джонатан Алън поиска

край на насилието и достъп на хуманитарната помощ до пострадалите.

Постоянният представител на Швеция в ООН Олоф Скоог изрази надежда за единен отговор и ясни послания, че „военната кампания трябва да бъде спряна и да се спазват човешките права и международното хуманитарно право“.

Правозащитните организации „Амнести интернешънъл“ и „Хюман райтс уоч“ обвиниха вчера Съвета, че си затваря очите за „етническото прочистване“ на мюсюлманите рохинги, и го призоваха да се събере на открито заседание и да настоява за край на насилието.

Говорител на президентството на Мианмар съобщи, че 176 села, населени с рохинги, сега са празни, след като жителите им са избягали от насилието в щата Ракхайн. В други 34 села са избягали част от жителите.

Рохингите са мюсюлманско малцинство в държавата с будистко мнозинство и отдавна са обект на преследване,

отбелязва Би Би Си (BBC). “Избягалите от Мианмар рохинги няма да бъдат допуснати обратно преди да бъдат проверени“, добави говорителят на президентството.

Той не използва думата „рохинги“. Властите в Мианмар наричат рохингите „бангладешци“ и заявяват, че те са незаконни имигранти от Бангладеш, отбелязва АП.

Последната вълна от бягащи рохинги започна на 25 август след като бойци рохинги нападнаха полицейски и военни постове. Избягалите рохинги казват, че военните от мианмарската армия отговорили на нападенията с брутална кампания на насилие и изгаряния на села.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК