Огромните небостъргачи в Хонгконг спират дъха. В тях живеят 7 млн. души, но кое е най-удивителното при тях – построени са с помощта на ... бамбукови скелета.

Репортерът на NOVA Живко Константинов разказва удивителната история за това как от малко рибарско селище Хонконг се превръща в световна икономическа сила.

Неслучайно го наричат

китайския Ню Йорк.

Небостъргачи, търговия, финансови борси. През Хонконг минава 50% от китайския износ. Най-важното за посетителите е, че той е мултикултурен център. Там строителството е на преден план – огромни сгради никнат една след друга.

Екзотичният и далечен Хонконг в снимки.

До една от най-високите части в Хонконг се стига със стар трамвай. Там се разкрива прекрасна гледка към целия град. Докъдето ти стига погледът – страшно високи сгради. Небостъргачите са толкова на гъсто, че ти се струва, че игла да карфица да пуснеш, няма да падне.

Официално 7 милиона и половина жители, които трябва да се поберат понякога в жилища от само по 10 квадрата. И най-фрапиращото - скелетата, с които се строят домовете им гиганти са от... бамбук. И всичко това вързано с найлонови ленти. Представете си стотици китайски строители спайдърмени на бамбуковото скеле. За нас европейците си е истинска атракция.

В Хонконг се намира и най-дългият ескалатор в света – близо 1 километър. Той помага на тези, които работят или живеят по стръмните хълмове на града. Вместо да се мъчиш – просто се возиш.

Друго не по-малко

впечатляващо в Хонгконг е, че е почти невъзможно да пушиш там,

въпреки че е един от най-посещаваните от туристи градове в света. Огромни глоби заплашват всеки, решил да запали цигара на обществено място, разказва екипът на NOVA.

Според статистиката средната продължителност на живот в Хонконг е една от най-високите в Азия. Вместо да пуши, почти всеки китаец практикува гимнастика.

Ако те хванат да пушиш в града, санкцията е 1500 хонконгски долара или 345 лева. В превозните средства и градския транспорт санкцията е почти 3 пъти и половина повече или 1150 лева.

Почти невъзможно е да видите китаец да пуши на улицата, колата, бар или ресторант. И не само - те водят изключително здравословен начин на живот. Някои практикуват тайд зи цюан, още известно като тай чи - древно бойно изкуство, в основата на което е философията на даоизма.