Още по темата

Броят на жертвите от наводненията в граничен район в Северна Корея достигна 133 души, други 395 се водят изчезнали, а десетки хиляди останаха без дом съобщава ООН, цитирана от АФП.

107 хил. души са били принудени да напуснат домовете си

в района по поречието на река Тюмен, посочва Организацията, която се позовава на правителствени източници от Пхенян. Хората в североизточния регион близо до границите с Русия и Китай прежияват „голямо изпитание“, казват медиите в изолираната държава.

Масовото мобилизиране в цялата страна за 200-дневна трудова кампания, предназначена да укрепи икономиката на Северна Корея, е била пренасочена към подпомагане на пострадалите от наводненията.

Повече от 35 500 къщи са били засегнати от бедствието, като 69% от тях са напълно унищожени, а 8700 обществени сгради са били повредени.

Властите в Северна Корея в момента работят по отварянето на някои основни транспортни пътища

в маршрута. Приоритет е и възстановяването на 20 хил. жилища до началото на октомври, преди настъпването на суровата корейска зима.

Обеднялата страна е особено уязвима от природните бедствия – особено наводнения. Поне 169 души загинаха през лятото на 2012 г. след обилни валежи, донесени от мощна буря.

Редуващите се наводнения и засушавания са частично отговорни за

глада, който уби стотици хиляди в периода от 1994 до 1998 г.

Лошото управление на икономиката и загубата на съветската подкрепа, допълнително изостриха проблема.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН планира нови санкции за изолираната Северна Корея, след като в петък страната извърши петия си и най-мощен досега ядрен опит. Той предизвика изкуствено земетресение със сила от 5,3 по скалата на Рихтер.