Още по темата

Над 200 човека може да са загинали в Северна Корея при рухване на тунел в обект за ядрени изпитания. Това е станало след шестия ядрен опит на Пхенян през септември, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позоват на японската телевизия Асахи.

Телевизията цитира анонимни източници, според които около 100 работници са били засегнати от първоначалното рухване в ядрения полигон Пунгери около 10 септември.

По време на предприетата спасителна операция станало второ срутване, което значи, че е възможно жертвите да са над 200.

ВИЖТЕ 10 НЕЩА, ЗА КОИТО МОГАТ ДА ВИ УБИЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ, В ГАЛЕРИЯТА НИ

Експерти казват, че поредицата от трусове и свлачища близо до полигона вероятно означават, че шестият и най-мощен ядрен опит на Северна Корея на 3 септември е дестабилизирал района, а Пунгери може да не се използва доста по-дълго време за изпробване на ядрени оръжия.

Говорителката на южнокорейското министерството на обединението заяви, че властите в Сеул са запознати със съобщенията за инцидента, но нямат информация, която да го потвърди.

Експерти предупредиха, че подземните тестове могат да предизвикат срутвания и изтичане на радиация в атмосферата край границата с Китай.

Последният, шести поред ядрен опит на Пхенян от 2006 г. насам, стана причина за свлачища в зоната на взрива и отвъд нея, показаха сателитни снимки на района, направени на следващия ден. Тогава на кадрите се видя промяната на земната повърхност на Пунгери, където почвата е била вдигната във въздуха от силата на експлозията.

Същевременно ядреният опит предизвика и земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер няколко минути след него и друг трус от 4,1 по Рихтер малко по-късно.

Според Пхенян изпитаните от 3 септември е включвало експлозиви в размер на 120 килотона – осем пъти размера на ядрената бомба, пусната над Хирошима през 1945 г. 

Днес в. „Индипендънт“ (Independent) съобщи, че

властите в Северна Корея са провели учебни масови евакуации на населението

в цялата страна тази седмица, подготвяйки се за евентуална война. Медии в Южна Корея уточняват, че ученията са проведени в по-малки градове.

Отработен е режим на светлинна маскировка,

когато в цели населени места напълно се изключва осветлението, за да може потенциалните противници да бъдат дезориентирани.

КНДР скоро ще има балистична ракета с ядрена глава

Китай се стресна - изпита ли Северна Корея нова бомба

КНДР заплаши да „потопи“ Япония, обеща „пепел и мрак“ на САЩ

Нито една учебна евакуация не е била проведена в столицата Пхенян, повечето са извършени на източното крайбрежие на провинция Пария, която граничи с Японско море.

Южнокорейски генерал-лейтенант заявява, че никога не е чувал за подобни тренировки в Северна Корея. „В наши дни, в ерата на прецизните бомбардировки и възможности при всякакви метеорологични условия

такива граждански учения идват или от невежество, или са просто пропагандна кампания, която цели да изплаши населението и да го направи още по-послушно“,

смята той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и японският премиер Шиндзо Абе се обявиха днес за засилване на натиска върху Северна Корея, за да сложат край на ядрените и ракетните ѝ амбиции, които нарекоха „заплаха за целия свят“.

В началото на срещата между двамата, което беше отворено за медии, Абе съобщи, че

Северна Корея е „разработила балистични ракети, които могат да достигнат Европа“,

което той определи като „сериозна и предстояща заплаха за международната общност“, цитиран от The Japan Times.