Още по темата

С дипломатически скандал започна срещата на Г 20 в Китай, където 20-те най-развити икономики в света. Домакините не посрещнаха американския президент Барак Обама със същите почести като останалите високопоставени гости, например руския му колега Владимир Путин.

За Обама нямаше нито нормално посрещане на пистата от кацането на самолета му, нито червен килим. 

САЩ видяха умисъл в действията на китайците. Стигна се до разправия още на пистата на летището.

При пристигането на Air Force One в Ханджоу, се оказа, че няма стълба и Барак Обама трябва да чака в самолета. Вместо през обичайната врата в предната част, президентът се видя принуден да излезе през малко използван изход в долната част на корпуса на самолета. 

За другите високопоставени гости, като индийския премиер Нарендра Моди и руския президент Владимир Путин, нямаше забавяне, осигурена беше стълба, както и червен килим.

Освен това китайците не позволиха на американските журналисти да снимат. 

Скандалите не спират дотук - 

организаторите на срещата се опитаха са спрат един от съветниците на Обама да се качи в колите от конвоя на президента. Не стана ясно дали домакините не са разпознали Сюзън Райс или умишлено й създават проблеми. 

Дипломати коментират в американската преса, че събитията няма как да са случайни,

защото в Китай посрещането на високопоставени гости се планира до последния детайл. Но в момента отношенията между Съединените щати и Китай са обтегнати и на госта от Америка беше показано, че не е добре дошъл, пишат вестниците отвъд Океана.

Междувременно руският президент Владимир Путин впечатли китайския си колега Си Дзинпин кутийка с руски сладолед, съобщава ТАСС.

"Обещах ви и ви нося като подарък цяла кутийка със сладолед”, обърна се към колегата си Путин преди началото на двустранната им среща в Ханджоу.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Си Дзинпин благодари на Путин, отбелязвайки, че при всяко свое посещение в Русия му купуват сладолед. „След това вкъщи всички ядем от него. Вашият сладолед много ми харесва, много е вкусен. Благодаря за тази любезност”, каза Си Дзинпин.

След официалното откриване на срещата стана ясно, че

всички страни от Групата на 20-те най-големи икономики се очаква

да се присъединят към Парижкото споразумение за климата, се казва в чернова на декларация на срещата на върха в Ханджоу.

Американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин заедно предадоха документите за присъединяване на страните им към споразумението вчера, с което общият брой на ратифициралите го държави стана 26.

Договорът ще влезе в сила 30 дни след като бъде ратифициран от 55 страни, имащи дял от поне 55 процента от глобалните емисии на парникови газове.