Още по темата

В Западна Европа и в САЩ имигрантите от по-бедните страни, независимо дали са водопроводчици от Полша или земеделци от Мексико, се превърнаха в проводник за икономическите безпокойства относно евтината работна ръка.

Пристанищното градче Владивосток в Русия обаче нетърпеливо прегърна новата икона на премахващата границите глобализация – севернокорейските бояджии, пише в. „Ню Йорк Таймс” (The New York Times).

Провиненията, за които могат да ви осъдят на смърт в Северна Корея

Бегълка от Северна Корея трогна света с историята си

За разлика от мигрантите работници в Западна Европа, в Русия бедните бояджии от Северна Корея са добре дошли и правят страната най-малкото равностойна на Китай (бел. ред. най-големият поддръжник на Пхенян) като най-голям потребител на рабoтна ръка от бедната, но въоръжена с ядрени оръжия държава.

„Те са бързи, евтини и много надеждни, много по-добри от руските работници.

Те не правят нищо друго освен да работят от сутрин до късно през нощта”,

казва Юлия Кравченко, 32-годишна домакиня от Владивосток, за бояджиите от Северна Корея.

Работните навици, които толкова се харесват на жителите на Владивосток, генерират изключително необходимите пари за най-изолирания режим в света – наследствената диктатура в Пхенян, която плаши САЩ с ядрен удар.    

Притиснати от международни санкции и неспособността на произвеждат много стоки, които някой извън Северна Корея ще иска да купи, властите в КНДР изпращат десетки хиляди севернокорейци в различни градове в държавите от бившия СССР и Русия,

за да печелят пари за режима на Ким Чен-ун.

Младият диктатор с амбиции за господство

Ким Чен-ун не бива да вижда това селфи

Ким Чен-ун с план да покори Луната

Организации за защита направата на човека са категорични, че този държавно контролиран трафик е всъщност търговия с роби, но истината е, че условията в Северна Корея са толкова отчайващи, че често работниците плащат подкупи, за да бъдат изпратени в Русия.

Севернокорейските работници помогнаха за изграждането на нов стадион  в Санкт Петербург, на който ще се играят мачове от световното първенство по футбол догодина. Поне един от севернокорейските работници загина при строежа. Други двама пък загинаха при изграждането на луксозен жилищен комплекс в центъра на Москва.

Най-голяма и очевидна следа обаче севернокорейските работници са оставили във Владивосток, където работят за фирми, занимаващи се с ремонти по домовете. Собствениците на тези фирми са доволни и хвалят севернокорейските работници на клиентите си, защото са по-евтини, по-дисциплинирани и по-трезви от местните. „Изненадващо, тези работници са трудолюбиви и подредени. Те не си вземат дълъг отпуск, не излизат постоянно в почивки за цигара и не бягат от задълженията си”, пише в сайта на фирма от Владивосток.

Северна Корея - на ръба на хуманитарна катастрофа

Мъж, изчезнал от 12г., бил отвлечен за учител на Ким Чен-Ун

Това което шокира най-много активистите за правата на човека е, че

по-голямата част от приходите на севернокорейските работници в чужбина се конфискуват в полза на държавата.

Според доклад на Центъра за данни за севернокорейските човешки права Корейската работническа партия прибира 80% от доходите на работещите в горския фонд и поне 30% от доходите на работещите в строителството севернокорейци. Допълнително им се удържат средства за покриването на разходите на севернокорейците в чужбина, задължителните вноски във фонд за лоялност и други „дарения”.

За да им се попречи да търсят убежище в Южна Корея, севернокорейците са принудени да живеят заедно в разпадащи сеобщежития в покрайнините на Владивосток и им е забранено да контактуват с руснаци и други чужденци в извън работно време.