Голяма експлозия избухна в източния турски град Ван и няколко души са ранени, предаде Си Ен Ен Тюрк (CNN Turk), позовавайки се на Анадолската агенция. Първоначално "Ал Джазира" (Al Jazeera) съобщи, че броят на ранените е 11 души.

Малко по-късно АФП (AFP) уточни, позовавайки се на депутат от управляващата партия, че става въпрос за атака с кола бомба, след която има 19 ранени, включително двама полицаи. В крайна сметка от полицията обявиха, че става дума за 27 ранени, двама от които са в критично състояние предаде Асошиейтед прес (The AP).

Тази бройка отново нарастна - до 48 пострадали от експлозията. Данните за ранените се променят, тъй като в началото хората се опасявали от втори взрив и не се доближавали до мястото на инцидента.

Взривът е станал между централите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на губернатора на провинцията Бешир Аталай, на която градът е столица. "Това е едно много оживено място. Имаме 19 ранени, сред които и двама полицаи", заяви Аталай.

Много линейки са били изпратени в района. От силния взрив са изпочупени прозорците на околните сгради.

Според депутата от ПСР Бурхан Каятюрк мишена на нападението е била сградата на ПСР. Сградата е била защитена с бетонни прегради, а точно срещу нея има полицейски пост.

При експлозията в партийната централа е избухнал пожар, който бил потушен със съвместните усилия на пожарникари и полицаи.

Засега не е ясно кой стои зад нападението,

което се провежда в първия ден на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Аталай хвърли вината върху Кюрдската работническа партия, заклеймена в Турция като терористична организация, и западните ѝ съюзници.

Югоизточната част на Турция, налесена предимно с кюрди, страда от множество бомбени атентати и други нападени, след като войнствената Кюрдска работническа партия сложи край на примирието през 2015 г., пише Ройтерс.

Експлозията идва ден след като правителството обяви, че сваля от власт 28 кмета, за които се предполага, че имат връзки с Кюрдската работническа партия или с организацията на проповедника Фетхулах Гюлен.