Още по темата

Повече от 120 хил. души са били евакуирани от района около вулкана на планина Агунг на индонезийския туристически остров Бали – едно от най-пленителните райски кътчета на Земята. Властите се опасяват, че предстои вулканът да избухне, пише в. „Индипендънт“ (Independent).

Евакуираните 122 500 души са разпръснати на 500 места из целия остров, подслонени във временни лагери, спортни зали и други обществени сгради.

Най-високата степен на предупреждение за опасност от изригване е в сила още от петък,

предизвиквайки масово изселване на селяните, обитаващи района. Хиляди крави също са евакуирани.

Евакуирани са всички в радиус до 12 км от кратера на вулкана, но властите информират, че и хора, които живеят по-далече са решили да напуснат района.

Евакуация на о-в Бали
Евакуация на о-в Бали Източник: ЕПА/БГНЕС

Последното изригване на Агунг е било през 1963 г. и е убило повече от 1100 души.

Впоследствие вулканът останал активен в продължение на година.
Изригванията през 1963 г. създават смъртоносни облаци от гореща пепел, газове и скални фрагменти, които се спускат надолу по склоновете си с голяма скорост.

Лавата се разпростряла за няколко километра, а хората били убити и от лахарите – реки от вода и вулканични отломки. Агунг е един от над 120 активни вулкани в Индонезия.

Вулканолозите казват, че

неотдавнашната драматична ескалация на трептенията показва, че изригването е по-вероятно да се случи,

отколкото не, но те не могат да кажат със сигурност кога точно ще се случи.

Индонезия, архипелаг от хиляди острови, е предразположена към сеизмични катаклизми, поради разположението си на тихоокеанския „Пръстен на огъня“, арка от вулкани и разломи, обграждащи тихоокеанския басейн.