Още по темата

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви в събота, че президентът на Сирия Башар Асад е „по-голям терорист“ от групировката „Ислямска държава“, въпреки че турските власти обвиняват именно нея за атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

В град Килис, който се намира близо до границата със Сирия,

Ердоган каза, че сирийският лидер е отговорен за смъртта на 600 хил. от неговите сънародници и е основната причина за войната в Сирия,

предаде Асошиейтед прес.

„Той е по-голям терорист от Сирийската кюрдска милиция (СРМ)и от Даеш“, заяви турският президент, който сравни Асад със СРМ, която Анкара определя като терористична организация заради връзката с кюрдски бунтовници в Сирия и с „Ислямска държава“, която нарече с арабското ѝ име.

Трима бойци въоръжени с автомати и самоубийствени бомби атакуваха едно от най-натоварените летища в света във вторник вечерта и убиха най-малко 44 души. Въпреки че все още никой не е поел отговорност за атентата, турските власти вярват, че това е дело на ИД.

Ердоган направи внезапна проверка на летището в събота и каза молитва пред мемориала в памет на жертвите от нападението, на който са снимките на убитите служители на летището.

По-късно

той отиде в град Килис, където сирийските бежанци вече са повече от местното турско население.

Екстремистите от „Ислямска държава“ атакуваха града с ракетен обстрел и убиха 21 души от януари насам.

Реджеп Ердоган каза още, че страни, чиито имена не назова, подкрепят Сирийската кюрдска милиция в опит да попречат на демокрацията в Сирия и в подкрепа на своите „мръсни сметки“ за региона. Освен това той обяви, че правителството му

ще позволи на сирийските бежанци в Турция да вземат турско гражданство.

Мнозина обвиняват Турция, че от дълго време си затваря очите за бойците на „Ислямска държава“, които отиват в Сирия през територията на Турция, с надеждата, че те ще ускорят свалянето от власт на Асад.

Освен това

Турция е обвинявана, че не полага особено големи усилия в борбата с ИД,

въпреки че позволи на водената от САЩ коалиция срещу групировката да използва ключова военновъздушна база за удари срещу джихадистите.

Анкара отрича обвиненията, но такива изявления на президента Ердоган засилват убежденията, че борбата с тероризма не е приоритет за Турция, въпреки атаките на ислямистки групировки на територията на страната.