Още по темата

Нападателите, които убиха 20 души в ресторант в Дака, са граждани на Бангладеш, но не са последователи на „Ислямска държава“. Те са образовани и от заможни семейства, заяви местен министър, цитиран от АФП.

„Атентаторите са членове на „Джамаетул Муджахидин Бангладеш“ („Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh“).

Нямат връзка с ИД“,

заяви вътрешният министър Асадузаман Хан. Той е категоричен, че стрелците са част от тази група, забранена в Бангладеш от повече от 10 години.

„Ислямска държава“ пое отговорност за заложническата драма, която доведе до убийството и на двама полицаи, но правителството продължава да отрича, че международни джихадистки групировки действат в страната.

Полицията оповести самоличността на шестима от нападателите, които бяха застреляни при щурма на командосите. Седми е арестуван и се разпитва от бангладешкото разузнаване.

Министър Хан заяви, че всички нападатели са добре образовани и повечео са от заможни семейства. „Всичките са високо образовани младежи, учещи в университет. Нито един от тях не е от медресето (бел. ред. Мюсюлманско духовно училище)“, каза той.

На въпрос защо тези младежи са станали ислямистки екстремисти, той отвърна: „Това се превърна в нещо модерно“.

Днес в страната започва двудневен траур. При обявяването му снощи в телевизионно обръщение бангладешката премиерка Шейх Хасина призова екстремистите „да спрат да убиват в името на религията“.