Още по темата

Поне 51 души загинаха, а десетки бяха ранени при нападение, вероятно на атентатор самоубиец, по време на сватба в турския град Газиентеп, близо до сирийската граница тази нощ, предаде АФП, позовавайки се на местните власти.

Експлозията е поредната атака, разтърсила държавата, членка на НАТО в ужасяваща година, през която имаше редица атентати, за които бяха обвинени кюрдски или ислямистки бойци, както и опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли.

Губернаторът на Газиентеп Али Йерликая заяви, че

51 души са били убити, а десетки са ранени

в „ужасяваща бомбена атака по време на сватба“. „Ние осъждаме предателите, които извършиха това нападение“, каза той и обеща, че на виновниците ще им бъде „потърсена отговорност“.

Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мехмет Ердоган, който представлява Газиентеп в парламента, заяви, че не е ясно кой е отговорен за експлозията, но има „голяма вероятност“ това да е самоубийствен атентат.

Според него вида на атаката говори, че нападението може да е дело на джихадистката групировка „Ислямска държава“ или на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Експлозията обаче е станала

в квартал, населен предимно с кюрди.

На самата сватба също е имало много кюрди, което накланя везните към ИД като вероятен извършител на кървавото нападение.

Малко по-късно турският президент Реджеп Ердоган заяви, че най-вероятнно „Ислямска държава“ е отговорна за окървавената сватба в Газиентеп.

Според Ердоган, „няма разлика“ между групировката на проповедника Фетхуллах Гюлен, който беше обвинен в организирането на опита за преврат, забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и ИД – възможният виновник за атаката в Газиантеп.

Ердоган каза по-късно, че

атентаторът самоубиец е бил на възраст между 12 и 14 години,

съобщи турската телевизия НТВ.

До момента все още никоя групировка не е поела отговорност за атентата.