Още по темата

Наследникът на „Самсунг“ Лий Джей Йонг е осъден на пет години затвор за корупция, лъжесвидетелстване и други престъпления от съд в Южна Корея, съобщиха световните агнеции.

Централният окръжен съд в Сеул осъди 49-годишния бизнесмен, заместник-директор на най-големия производител на смартфони в света, за престъпления, свързани с корупционния скандал, довел до свалянето на президента южнокорейския президент Пак Гън-хе.

Присъдата на господин Лий, който отрече всички обвинения, е значително по-лека от очакваните по-рано 12 години затвор.

Лий е бил обвинен и в дарение от 36 млн. долара за фондации с нестопанска цел, управлявани от Чой Сун-сил, приятелка на бившата президентка, срещу политически услуги.

Адвокатите на Лий са категорични, че ще обжалват решението на съда и изразиха увереност, че то ще отпадне.

През зимата стана ясно, че бившият държавен глава е оказала натиск върху Националния пенсионен фонд, за да подкрепи миналата година сливането на компаниите „Самсунг Си енд Ти“ (Samsung C & T Corp) и „Чеил индърстрис” (Cheil Industries Inc).

В замяна вероятно е поискала от корпорацията различни отстъпки за най-добрата си приятелка Чой Сун-сил, според следователите. При обиск от компанията бяха конфискувани твърди дискове на компютри, иззети са мобилни телефони и документи, свързани със сделката.

Това беше третото влизане на разследващите в компанията „Самсунг”, свързано с Пак Гън-хе.

Политическият скандал около държавния глава се разгоря, след като тя поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката ѝ приятелка Чой Сун-сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп до десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава, преди те да бъдат произнесени.