Още по темата

САЩ може и да имат една от най-големите армии в света, но Пентагона не оставя нищо на случайността, дори вероятността да се появи необичаен враг като ... зомбита.

През 2011 г. министерството на отбраната на САЩ публикува стратегия за борба с потенциален зомби апокалипсис.

Този тип враг може и да е плод на развинтено въображение, но военните го приемат съвсем сериозно, пише History.com. Всъщност дори първият ред в плана за борба с доминация на зомбитата или „CONPLAN 8888-11“ гласи: „Този план не е проектиран на шега“.

„Дъхът на дявола“ или скополамин: Може ли да ви превърне в зомби

Началото на този план може да бъде проследено до учения, проведени през 2009 и 2010 г., по време на които млади офицери, участващи в Система за съвместно оперативно планиране и изпълнение, реализираха потенциалните възможности за планиране в случай на хипотетична атака от зомбита.

С преследването на зомбита в тези фалшиви сценарии, а не на врагове от реални места като Тунис и Нигерия например, има много по-малък риск планът да бъде взет на сериозно и да предизвика дипломатически проблеми.

Фантастичната идея за борба със зомбита помага на младите офицери да започнат да мислят извън установените рамки, за да създадат по-творчески стратегии и тактики.

Източник: Thinkstock/Guliver

От Пентагонът се вслушват в нарастващата поп култура, очарована от зомбитата. Първите зомби истории датират от XVII в. в Хаити, където вярвали, че зомбитата са африкански роби, които се самоубили и не им е било разрешено да преминат в отвъдното. В резултат на това те са обречени да работят в плантацията за вечни времена.

„CONPLAN 8888-11“ е разработка на стратегия от 31 страници в три части. Първата е създаване и поддържане на отбранителен план за защита на човечеството от хищници с помрачено съзнание. Втора – да се установят процедури за ликвидиране на всяка заплаха от зомбитата и трета – възстановяване на реда и законността.

Самите зомбита са класифицирани в осем категории,

вариращи от обикновени немъртви, създадени от бактерии и патогени във въздуха и зомбита, дело на „зли магии“, създадени от мистериозен източник, до зомбита вегетарианци, които консумират тревисти храни, за да задоволят жаждата си за зърнена храна.

От тези категории само една е базирана на действителността. Потенциалната заплаха от пилета зомбита възниква след инцидент от 2006 г. в Петалума, Калифорния, когато неуспешна евтаназия с въглероден оксид на домашни птици доведе до хиляди кокошки, които пълзяха върху труповете на убитите си посестрими и се разхождаха докато телата им не загинаха от органна недостатъчност.

„CONPLAN 8888-11“ наистина не оставя нищо на случайността и

в него са разгледани и възможните правни последици от нападението над зомбита.

Законите забраняват военно насилие както в страната, така и в чужбина, насочено срещу хора и животни. Подчертано е, че няма да има законови пречки при нахлуването на орди от неизвестни патогенни същества.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.