Още по темата

Израелският министър на транспорта иска да прокопае железопътен тунел под стария град на Йерусалим и да кръсти станция до Стената на плача на американския президент Доналд Тръмп, съобщи Би Би Си (BBC).

ВИЖТЕ ЗАЩО ЙЕРУСАЛИМ Е СВЕЩЕН ЗА ТРИ РЕЛИГИИ

Израел Кац заяви, че иска

да отдаде почит на държавния глава на САЩ за решението му да признае Йерусалим за столица на Израел.

Стената на плача е най-святото място в града, където е позволено на евреите да се молят.

С речта си за Йерусалим, Тръмп се изгаври с десетилетия мирни преговори

Решението на Тръмп, което ще промени света

Предложеният нов железопътен тунел и гара ще бъдат част от разширението на високоскоростната линия от Тел Авив до Йерусалим, която ще бъде отворена през следващата година.

Предишни израелски разкопки около комплекса зад Стената на плача, известен на мюсюлманите като Харам ал-Шариф и на евреите като Храмовия хълм, предизвика протестите на палестинци. Културната агенция на ООН ЮНЕСКО, която определи Стария град като обект за част от световното културно наследство, също изрази загриженост относно тунелите и разкопките.

„Стената на плача е най-святото място за еврейския народ и реших да назовем железопътната гара, водеща до него, на името на американския президент Доналд Тръмп,

като признание за смелото му и историческо решение да признае Йерусалим за столица на Израел“, заяви Кац.

През юни американският Сенат одобри резолюция, която призовава администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 г. закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999.

Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона

като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците. Това ставаше на всеки шест месеца. Реално Тръмп подписа и сега официално уведомление до Конгреса на САЩ за поредна отсрочка. 

Йерусалим - защо нажежава страстите, какво трябва да знаем

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, стремейки се да избягва стъпки, които повече биха задълбочили конфликта в Близкия изток, започна, по време на своето управление, да отлага прилагането на закона. Тази политика бе продължена от републиканеца Джордж Буш-младши, който така дори наруши своето предизборно обещание да премести посолството на САЩ в Йерусалим. Следващият обитател на Белия дом – Барак Обама също отлагаше всяко полугодие практическото осъществяване на закона.

В края на ноември на съвещание в Белия дом Тръмп посочил, че е време да удовлетвори молбата на Израел. От Белия дом съобщиха, че Тръмп ще продължи да обмисля решението си след 48 часа на предупреждения от международната общност и телефонни разговори със световни лидери. Крайният срок изтече днес в 13 часа местно време. 

Израел окупира Източен Йерусалим и Западния бряг през 1967 г. По-късно анексира  Източен Йерусалим с акт, който никога не е признат от международната общност.

Палестинците виждат източния сектор като столица на бъдещата им държава. Традиционно позицията на САЩ е, че статутът на Йерусалим трябва да бъде договорен между Израел и Палестина.