Още по темата

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието, който преди няколко месеца сравни кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп с Адолф Хитлер и Бенито Мусолини каза, че е искал просто да припомни някои неща, предаде агенция Ройтерс.

На пресконференция за президента на САЩ Барак Обама и премиера на Канада  Джъстин Трюдо, които се събраха в Отава за срещата на върха на „Тримата приятели“,

Пеня Нието предупреди за опасностите, които носи популизмът в един глобализиран свят.

Помолен да обясни сравнението си, той отговори: „Хилер, Мусолини, всички ние знаем резултата. Сравнението беше само покана за размисъл, така че да имаме предвид какво сме постигнали и че имаме още много за постигане“.

Кандидатът на Републиканската партия за изборите на 8 ноември Доналд Тръмп предизвика вълна от възмущение в Мексико, след като даде предизборното обещание да издигне стена по границата с Мексико, за да спре нелегалните имигранти и наркотиците, както и да накара Мексико да плати за тази стена.

През март Пеня Нието оприличи този „рязък тон“ на Тръмп с диктатори като Хитлер и Мусолини, атакувайки популизма в кампанията на Тръмп, който според него се

опитва да представи прости решения на много сложни проблеми.

„На най-различни места има политически актьори и политически лидери, които приемат популистки и демагогски позиции и се опитват да унищожат или развалят ... това, което е отнело десетилетия да се изгради“, заяви Пеня Нието в сряда.

Още за Доналд Тръмп:

Брекзит и Тръмп президент – накъде отива светът?

Тръмп: САЩ да помислят за расово профилиране

Северна Корея: Доналд Тръмп е мъдър политик

Тръмп: Путин е силен, Обама е слаб