Още по темата

САЩ разшириха спорната си забрана за пътуване, за да включат в нея хората от Северна Корея, Венецуела и Чад, съобщи Би Би Си (BBC). Хората от тези страни имат забрана за достъп до територията на САЩ.

От Белия дом съобщиха, че ограниченията идват след преглед информационния обмен с чужди правителства. Президентът Доналд Тръмп издадеуказа в неделя. „Да направя Америка безопасно място е приоритет номер едно за мен. Няма да допуснем в страната си хора, чиято безопасност не можем да проверим“, заяви държавният глава.

Тръмп се оправдава за указа за мюсюлманите, вълна от протести

Масова забрана за мюсюлмани в САЩ, Иран реагира остро

Ограниченията влизат в сила на 18 октомври, но няма да се прилагат за тези, които вече притежават валидна виза,

заявиха от Белия дом.

Ограниченията за венецуелците се отнасят само за служители на правителството и членове на техните семейства. Трите нови държави се присъединяват към пет други от първоначалната забрана за пътуване на г-н Тръмп: Иран, Либия, Сирия, Йемен и Сомалия. Новият указ обаче премахна ограниченията, наложени на Судан.

Първоначалната забрана за достъп до територията на САЩ, която Тръмп издаде предизвика доста противоречия, тъй като засягаше шест страни с мюсюлманско мнозинство и беше наречена „мюсюлманска забрана“. Добавянето на Северна Корея и Венецуела към списъка означава, че в него вече няма само държави, в които преобладаващото население е мюсюлманско.

Критериите за новия списък сега се основават на процедури за проверка и сътрудничество и ограниченията вече са „съобразени“ поотделно за всяка страна.

– Белият дом информира, че Северна Корея не е оказала съдействие на американското правителство „във всяко отношение“ и не успяла да изпълни всички изисквания и затова всички пътувания до САЩ от гражданите му са били забранени

– Чад, макар и важен партньор за борба с тероризма, не споделял свързаната с тероризма и друга обществена информация, която САЩ изискали – бизнес и туристически визи за гражданите на Чад няма да бъдат издавани

– Само „определени венецуелски правителствени служители и членове на семействата им“ имат забрана да влизат в САЩ – правителството на Венецуела наскоро беше засегнато от икономическите санкции на Америка. САЩ сега твърдят, че властите в южноамериканската страна не сътрудничат „за проверка дали гражданите си представляват заплаха за национална сигурност или за обществената сигурност“.

В информационен лист, придружаващ указа на г-н Тръмп, Белия дом каза, че докато Ирак също не отговаря на необходимите критерии, страната не е била включена в новия списък „поради близките отношения на сътрудничество със САЩ“ и тяхната част в борбата с така наречената „Ислямска държава“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.