Още по темата

Стивън Падок, който изби 58 души и рани още стотици в Лас Вегас, разполагал с 47 огнестрелни оръжия на три различни места – хотелската му стая и двете му жилища.

Това съобщиха от Американското бюро за алкохол, тютюн и огнестрелно оръжие.

Българка за стрелбата в Лас Вегас: Беше ужасно, държаха ни заключени с часове

ВИЖТЕ УЖАСА В ЛАС ВЕГАС В СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Същевременно вчера в интернет бяха публикувани снимки от стаята на Падок в хотела „Манделей Бей” в американската столица на хазарта (виж видеото горе). Именно оттам той стреля безразборно по десетките хиляди посетители на кънтри концерт в неделя вечерта (американско време).

На кадрите са видими две полуавтоматични карабини AR-15, пълнители и много гилзи. Това е малка част от над 20-те оръжия, намерени от полицията в стаята.

Падок е стрелял в продължение на 9 минути и „изглежда се е подготвил много щателно за масовото убийство”, заяви шерифът на Лас Вегас Джоузеф Ломбардо.

Масовият убиец е събирал арсенала си в продължение на 20 години, твърди източник на Си Ен Ен.

Мъжът се самоуби, докато полицията щурмуваше стаята му след неговото деяние, което е най-кървавото масово убийство в историята на САЩ.

Близките му описват Падок като напълно порядъчен човек, единствено със залитания по хазарта. В миналото е работил в пощите, даначните служби и като счетоводител. Издържал се е от свои имоти във Флорида.

Няколко дни преди атаката той е превел 100 000 по сметка във Филипините. Вчера там се е намирала предполагаемата му приятелка Мерилу Данли, която в деня на стрелбата също е била в чужбина. Днес тя ще се върне в САЩ, за да бъде разпитана от ФБР.

 Деянието на Падок отново провокира въпросът за контрола върху притежанието на оръжие в САЩ. Втората поправка в конституцията на страната гарантира правото на такова притежание за всеки неин гражданин.

Десетките хиляди умиращи от огнестрелни рани в Америка и фрапиращите масови престрелки обаче карат много хора да искат ограничения.

„Възможно е това да се случи. Но не сега”, заяви американският президент Доналд Тръмп в отговор на въпрос за възможен дебат за контрола върху оръжията.

По време на кампанията си Тръмп се предопредели като ревностен защитник на Втората поправка, в контраст с предишния президент Барак Обама, който искаше да внесе повече ограничения.