Още по темата

Равносметката от "затварянето на правителството" в САЩ е удължаване на финансирането на правителството до 8 февруари, шестгодишно финансиране за детското здравно застраховане, никакво движение по въпроса за DACA (програмата, свързана с нелегалните имигранти, които са били доведени в САЩ като деца) и унизително поражение за лидера на малцинството Чък Шумър.

Блокажът на правителството падна само след три дни, което го прави едно от най-незначителните спирания в историята на тази практика - по времето на Рейгън, Клинтън и Обама има няколко блокажа, които продължават седмици наред.

Правителството в САЩ "спря", затвориха Статуята на свободата

Временно решиха бюджетната криза в САЩ

Просто обяснено, спиране на правителството има тогава, когато няма мнозинство за приемане на бюджет. Спират да работят част от публичните агенции и много държавни служител излизат принудително в неплатен отпуск. По-важните държавни структури, свързани с реда и сигурността обаче продължават да работят.

Демократите решиха да използват крехкото мнозинство на републиканците в Сената и да издействат превръщането на DACA в закон, което би легализирало статута на милиони нелегални имигранти, доведени в САЩ като деца. Ето какво провали плана им:

1. Демократите си поставиха непостижима цел. Републиканците нямаше как да отстъпят много по отношение на DACA. Справянето с нелегалната имиграция е критично важно обещание към избирателите им и макар някои да са готови да дадат статут на досегашните реципиенти на DACA, никой не може да гласува пълно кодифициране на програмата в настоящия й вид.

2. Поставиха си нереалистичен срок. Изработването на имиграционно споразумение, което да изглади различията между двете партии се очаква да отнеме седмици и месеци - прикачването му към закона за бюджета означава страната да остане с блокирана администрация поне до март. Този блъф беше твърде очевиден и лесен за изобличаване.

3. Тръмп и неговият екип отиграха ситуацията неочаквано зряло. Когато Обама бе поставен в подобно положение през 2013, той направи всичко възможно спирането на правителството да бъде преживяно драматично - ненужно много агенции и служители бяха разпуснати, не работеха инспекции и служби по сигурността на работниците, затвориха публични мемориали и пр.

Тръмп положи всички усилия блокажът да не се усети - използва цялата административна гъвкавост, направи трансфер на средства между ведомствата, където законът позволяваше, и най-важното, успя да наложи през уикенда наратива, че демократите спират де факто плащания за военните, за да защитават интереса на нелегални имигранти.

Шумър се опитваше едновременно да каже, че демократите използват блокажа, за да наберат инерция и да поддържа тезата, че републиканците са направили блокажа. Дори по-либералните медии в крайна сметка признаха, че демократите са виновни за спирането, а не президента.

4. Спиранията на правителството просто не представляват скандал вече. В крайна сметка между 85 и 90% от администрацията продължава да работи, а разпуснатите служители после получават компенсации. Няма негативна пазарна реакция, няма хаос и безредие.

Тежестта на правителствените спирания като политически инструмент прогресивно намалява с годините, а и, както самите демократи биха се изразили, "в ерата на Тръмп" едно просто спиране на правителството едва ли може да се класира като скандално събитие.

Рязката промяна в доктрината Тръмп

Пет действия на Тръмп, които може би не забелязахте

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК