Още по темата

Пуерто Рико е в очакване на урагана „Мария”. Стихията все още е от най-високата пета степен. Двама души загинаха, а други двама са в неизвестност на френския остров Гваделупа.

Сега „Мария“ се придвижва на запад-северозапад, след като премина през американските Вирджински острови и опустоши остров Доминика.

Ураганът се движи по същия път като „Ирма”, със скорост на ветровете, достигащи до 280 км/ч.

Най-зловещите урагани, отнели живота на милиони

Невиждани бури, градушки, пек, жертви и ранени на Балканите

3,4 милиона души в Пуерто Рико бяха принудени да се евакуират в очакване на стихията. Властите предупредиха, че „Мария” може да е най-катастрофалният ураган за последните близо 90 години.

В началото на септември, в резултат на преминаването на урагана „Ирма“ на Карибите, загинаха повече от 40 души.

„Мария“ ще премине през Пуерто Рико в сряда през деня, а вечерта и в четвъртък ще е над територията на Доминиканската република, предаде агенция Ройтерс (Reuters).

Тя е

най-силният ураган, който ще удари Пуерто Рико от близо 90 години.

Очаква се бавно и постепенно бурята да отслабне, но все пак когато удари Пуерто Рико и Доминиканската република ще бъде от 5 или 4 степен.

В първата държава се очаква „Мария“ да донесе проливни дъждове и опасно да повиши нивото на океана. Всичко това може да доведе до животозастрашаващи наводнения и свлачища.

Губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росело заяви: „В нашата съвременна история не сме имали събитие от такъв мащаб. Макар да изглежда, че директият удар, който ще нанесе сериозни щети, за Пуерто Рико е неизбежен, призовавам Америка да се моли за нас“.

Пуерто Рико е американска територия с население от 3,4 млн. души и успя да избегне сериозен сблъсък с „Ирма“, след като силата ѝ спадна със 70%, но все пак тя уби поне трима души. Очаква се „Мария“ да е още по-лоша буря.

Все още е твърде рано да се каже дали ураганът е заплаха за континенталната част на САЩ, докато се движи на север в Атлантическия океан.

Сезонът на ураганите обикновено продължава в Атлантическия океан половин година – от 1 юни до 30 ноември. Атмосферният феномен е класифициран като буря и получава собствено име, ако скоростта на вятъра в неговия епицентър достигне 17,4 м/сек. При скорост на вятъра 33 м/сек и повече бурята става ураган.