Още по темата

Нова порция заплахи за „твърд, решителен и съкрушителен” отговор срещу САЩ предшестват поредното спорно решение на американският президент Доналд Тръмп.

Този път заплахите идват от Иран, а следващите дни и могат да доведат до ескалация на вече достатъчно кървавите конфликти в Близкия изток.

Тръмп излъга надеждите на Русия, идва ли нова Студена война

Иран заплаши САЩ, може да се върне към ядрената си програма "до дни и часове"

Очаква се тази седмица Тръмп да обяви, че Ислямската република не спазва своята част от международното споразумение за намаляване на ядрените й мощности.

Това би стартирало процес, който да доведе до възстановяване на американските търговски санкции върху Иран и на практика да започне съвсем нова и тежка криза в отношенията между Вашингтон и Техеран, които никога не са били особено добри.

Нещо повече, предполагаемите планове на Тръмп са да обяви Корпусът на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация.

Подобна класификация на елитните отряди на Иран ще накарат страната да „гледа на американската армия като на „Ислямска държава”, обяви командващия корпуса Мохамед Али Джефери.

„Техеран ще даде твърд, решителен и съкрушителен отговор, ако Вашингтон предприеме такава стъпка”, каза вчера говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Гасеми.

Иранските заплахи не са безобидни, предвид факта, че те и американците подкрепят различни страни в достатъчно безразборния конфликт в Сирия, където Иран е на страната на президента Башар Асад.

Същевременно американски войски са разположени в Ирак, Афганистан, а Техеран е в постоянен конфликт и със сунитските петролни монархии в Персийския залив – основни съюзници на Запада в региона.

Противопоставянето между САЩ и Иран датира още от самата Ислямска революция през 1978, довела до действащия и в момента режим, в който духовенството държи върховната власт.

Напрежението обаче спадна след сключването на  международното ядрено споразумение с Иран, в което ключова роля имат ЕС и САЩ при предишния президент Барак Обама.

В замяна на отпадане на наложените през 2010 търговски санкции върху Иран, страната се съгласи да прекрати ползването на ядрена енергия за военни цели.

Съгласно споразумението на всеки 3 месеца американският държавен глава трябва да излиза с оценка дали Техеран го спазва. 

По време на кампанията си миналата година Тръмп определи договора като „най-лошата сделка някога” и се ангажира да извади страната си от него.

До този момент това не се случи, но американският президент определено втвърди действията и реториката си спрямо Иран. Най-напред той предложи нови санкции срещу Техеран, а в речта си пред общото събрание на ООН нарече управлението там „безумен режим”.

Не по-малко напрегната изглежда е била друга, по-скрита среща в ООН, за която информация се появи в новия брой на американското сп. „Ню Йоркър”.

На нея Рекс Тилърсън, държавният секретар на Тръмп, събрал външните министри на страните в Съвместния подробен план за действие, каквото е официалното име на споразумението за Иран.

На срещата Тилърсън дал да стане ясно пред иранския му колега Джавад Зариф, че според сегашната американска администрация споразумението позволява на Техеран открито да подкрепя терористите от „Хизбула”, милициите на Башар Асад и да „тормози” американските кораби в Персийския залив.

Иран напада американци още от 1979, когато студенти в Техеран завземат американското посолство и държат 52-ма заложници в продължение на година, изтъква Тилърсън.

„Отношенията ни (с Иран) са основани на насилие срещу нас и може би нямаме капацитет да променим това. Може би трябва да оставим на следващото поколение да опита”, заявил Тилърсън, според източници на престижното издание в стаята.

Иран обаче също отговаря на войнстващата реторика.

Самият Зариф изтъкнал още на срещата, че САЩ са тези, които нарушават споразумението като до този момент бавят пълното премахване на икономическите санкции, както и че американците са свикнали „да притискат Иран”.

САЩ "ще се присъединят към лагера на терористите", ако решат да включат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция в своя списък на терористичните организации”, заяви говорител на правителството в Техеран.  

"Светът би трябвало да е благодарен на гвардейците на революцията за борбата им срещу тероризма, особено срещу Даеш (групировката "Ислямска държава")", заяви Мохамад Бакер Нобахт, говорител на иранското правителство.

"Така че заемайки позиция срещу Корпуса и определяйки го като терористична група, американците ще се присъединят към лагера на терористите", добави той.

Въпреки че Тръмп почти сигурно ще заяви, че Иран не спазва задълженията си по общия план, неговите действия няма да доведат веднага до оттеглянето страната му от сделката.

Това ще трябва да се реши от американския Конгрес в рамките на 60 дни. Влияние върху решението вероятно ще окаже и несъгласието на европейските партньори на САЩ, в това число и Великобритания, за разваляне на спогодбата. От значение и фактът, че Техеран е съюзник на Русия и Китай, а в последно време изглежда намира общ език и с Турция. 

Тръмп нападна Иран, заплаши Корея с унищожение

САЩ строят огромна секретна база в Сирия, какво следва

Повишаването на напрежението в подобна преплетена ситуация може да доведе до влошаване на конфликтите в Близкия изток, както и да има пагубни последици за мира в световен план. 

„Знаете ли какво представлява това? Може би е затишието преди буря“, мистериозно заяви Тръмп по време на срещата си с военни ръководители в Белия дом миналата неделя.