Още по темата

Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин подписаха търговски споразумения за над 250 милиарда долара, а вторият се съгласи да работи за ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Това се случи по време на визитата на Тръмп в Пекин, по време на която лидерите на двете най-големи икономики в света изглеждат като първи приятели.

Тръмп пак се заяде с КНДР, те го нарекоха „духовно нестабилен“

Новият световен ред на САЩ е мъртъв

Тръмп бе посрещнат с огромни фанфари в китайската столица, а сякаш за да се отблагодари обяви оттам, че Китай не е виновен за търговския си излишък в САЩ.

Евтиното китайско производство, заляло американския пазар и вредящо на местния бизнес, беше едно от основните притеснения на Тръмп по време на предизборната му кампания.

В Пекин президентът на САЩ отново изтъкна, че статуквото е „несправедливо”, но обвини за него изцяло предишните администрации в Белия дом.

"Не упреквам Китай за това. В крайна сметка кой може да упреква една страна, че се възползва от друга страна за доброто на гражданите си? Упреквам обаче предишните администрации, които допуснаха този неконтролируем търговски дефицит да се образува и да нарасне", каза Тръмп.

Същевременно той сключи със Си споразумения за 253,4 милиарда долара в сферите на енергетиката, автомобилостроенето, електрониката и други.

Смекчаването на тона си Тръмп комбинира с призив към колегата си Китай да положи повече усилия в „обуздаването” на комунистическия режим в Северна Корея и ядрените му програми.

"Знам едно нещо със сигурност за вашия президент. Ако той работи усилено, това (разрешаването на конфликта - бел .авт) ще се случи. Несъмнено",

заяви Тръмп.

 Той не пропусна да изтъкне и изключително важната роля на Русия в процеса на "усмиряване" на КНДР и предотвратяване на "тази потенциално трагична ситуация".

Пекин и Москва са сред основните политически и икономически партньори на Пхенян, който се намира в международна изолация заради провежданите от режима на Ким Чен-ун ядрени и ракетни изпитания.

Владетелят, който милее по СССР и променя комунизма

Русия подсигури интернета на КНДР

Китай и САЩ ще усилят взаимодействието си „по проблемите на Корейския полуостров и други въпроси от взаимен интерес”, заяви Си Дзинпин. 

Същевременно официално беше потвърдена информацията, че 

Тръмп и руският президент Владимир Путин ще се срещнат утре във Виетнам. 

Руският и американският президенти Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се срещнат утре във Виетнам.

Това обяви президентският помощник Юрий Ушаков пред руски агенции.

Двамата ще участват в срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество във виетнамския град Дананг.

Срещата „ще е на 10 ноември“, „но времето се съгласува“, заяви Ушаков.