Още по темата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че милото отношение към лидера на КНДР в продължение на много години не е помогнало да се реши ядреният проблем. Той обяви, че е уверен в своя успех по този въпрос.

Според Тръмп любезното общуване с "Човека-ракета", както той нарича Ким Чен-ун, не е успяло в продължение на 25 години и той пита защо това трябва да успее и сега.

"Клинтън не се справи, Буш (младши) не се справи и Обама не се справи. Аз ще се справя",

написа Тръмп в "Туитър".

Тръмп редовно нарича "Човека-ракета" сегашния лидер на Северна Корея Ким Чен-ун, който застана начело на комунистическата държава през 2011 година след смъртта на баща си Ким Чен-ир. Той на свой ред бе наследил през 1994 година своя баща Ким Ир-сен - основателя на КНДР.

Бил Клинтън бе президент на САЩ от 1993 до 2001 година, Джордж Буш-младши - от 2001 до 2009, Барак Обама - от 2009 до 2017 година. Така Тръмп с едно послание в "Туитър" обобщи значителен исторически период. 

Тръмп заяви и че е предупредил държавния секретар Рекс Тилърсън

да не прави напразни опити да преговаря със Северна Корея, предаде Ройтерс.

"Казах на Рекс Тилърсън, нашия чудесен държавен секретар, че си губи времето, като се опитва да преговаря с малкия Човек-ракета", написа Тръмп в Туитър.

КНДР скоро ще има балистична ракета с ядрена глава

Китай се стресна - изпита ли Северна Корея нова бомба

Пхенян заплаши САЩ с най-мощното изпитание на водородна бомба в Тихия океан

КНДР се подигра на най-сериозната заплаха на САЩ досега

Вчера Тилърсън разкри, че Съединените щати комуникират директно със Северна Корея за нейната ядрена и ракетна програма. Пхенян обаче не проявява интерес към диалога с Вашингтон, призна той.

"Пести си енергията, Рекс, ще направим това, което е необходимо", се обърна Тръмп към Тилърсън.

Американският президент се е заканвал да удари Северна Корея, ако тя заплаши Съединените щати. 

На 23 септември американските стратегическите бомбардировачи B-1B Lancer, съпроводени от изтребителите F-15, прелетяха край бреговете на КНДР, демонстрирайки военните възможности на САЩ, съобщи говорителят на Пентагона Дан Уайт. Бомбардировачите излетяха от американския тихоокеански остров Гуам, а изтребителите от военна база на японския остров Окинава. Те летяха в „международното въздушно пространство източно от Северна Корея", се казва в съобщението на говорителя. В резултат КНДР заяви, че САЩ са обявили война и те ще отговорят с каквито мерки преценят.