Още по темата

Американските власти разследват опит на Турция да подкупи съветник на Доналд Тръмп с 15 милиона долара, за да бъде екстрадиран от САЩ проповедника Фетхуллах Гюлен.

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва среща между високопоставен държавен представител и бившия помощник на Тръмп Майкъл Флин. Срещата се е състояла в Ню Йорк, няколко седмици след президентските избори в САЩ миналия ноември, гласи информация от източници на „Уолстрийт джърнъл” и Ен Би Си.   

Пътят на Турция от република към султанат

Скандал между САЩ и Турция, спряха визите

Разследват се твърденията, че на Флин и сина му Майкъл Флин-младши са били предложени 15 милиона долара, за да осигурят депортирането на Гюлен след като Тръмп влезе в Овалния кабинет.

Турските власти смятат, че проповедника и организирано от него движение стоят зад опита за преврат на държавния глава Реджеп Ердоган през 2016.

Доналд Тръп Майкъл Флин
Доналд Тръп Майкъл Флин Източник: GettyImages/Guliver

Флин обаче едва ли е имал възможност да задейства предполагаемата поръчка. Той беше отстранен от поста си на президентски съветник по националната сигурност само 3 седмици след встъпването в длъжност на Тръмп заради предполагаеми връзки с Русия.

Именно Мълър оглавява разследването на възможна намеса на Кремъл в президентските избори в САЩ. Американските медии обаче уточняват, че правомощията му са широки и при задълбаването в дейността на Флин явно е изскочил и турският сценарий.  

Според изданията срещата се е състояла през декември 2016 в популярно заведение в Ню Йорк.

Обсъждани са били различни варианти как срещу 15 милиона долара Флин и сина му да осигурят изпращането на Гюлен в Турция. Един от тях е бил с частен самолет проповедникът да бъде изпратен на турския затворнически остров Имралъ. Там доживотна присъда излежава и Абдула Йоджалан – лидерът на Кюрдската работническа партия.

Адвокатите, които защитават Флин, определиха твърденията като „абсурдни” и „субективни”.

"Всички твърдения, че Турция може да се насочи към други пътища, различни от върховенството на закона, за екстрадицията на Гюлен, са напълно неверни, нелепи и безпочвени", присъединиха се от посолството на САЩ в Турция.

Същевременно американските медии твърдят, че освен екстрадирането на Гюлен, от Флин е била поискана помощ и с освобождаването на Реза Зараб. Бизнесменът с турско-ирански произход, близък до Ердоган, миналата година беше арестуван в Маями по обвинения, че е помагал на ирански компании да заобикалят действащите икономически санкции върху ислямската република.

Той е в ареста без право на гаранция и го грозят 30 години затвор.

Няма обаче никаква информация за направени плащания към Флин, нито до какъв етап е стигнал евентуално задействан план по екстрадицията и освобождаването.

"Това, че (Гюлен) все още намира убежище в САЩ, предизвиква дълбоко безпокойство и изумление сред турското общество", не пропускат да отбележат от турското посолство в САЩ.  

Информацията за възможният план за екстрадирането на Гюлен идва малко след най-сериозният дипломатически скандал в историята на отношенията между САЩ и Турция. Причина за него бяха арестите на служители на американските дипломатически мисии, обвинени за връзки с Гюлен. Поради тази причина миналия месец се стигна до временно прекратяване на издаването на визи за САЩ за турски граждани.