Още по темата

Вотът в Ню Хемпшир донесе съкрушителна загуба за Хилари Клинтън. Тя получи с над 20% по-малко гласове от самообявилия се за социалист Бърни Сандърс.

„Това, което започна миналата седмица в Айова и гласоподавателите потвърдиха тук, е нищо по-малко от политическа революция”, коментира Сандърс, цитиран от Нова.

Революцията му ще става все по-трудна, защото в следващите щати, които гласуват, Клинтън има повече подкрепа сред чернокожите и латино гласоподавателите. Те пък имат повече тежест, отколкото в Айова и Ню Хемпшър, където живеят предимно бели.

Следващият тур на предварителните избори е след 10 дни в Южна Каролина.

При републиканците гласуването в Ню Хемпшир също донесе неочакван обрат. Доналд Тръмп се завърна на върха, като спечели 35% от гласовете.

„Ние ще започнем да печелим отново. И ще печелим толкова много, че ще сте много щастливи. И ще направим Америка велика отново. Може би по-велика от преди”, заяви Тръмп.

Сега при републиканците, които още не вярват или не искат Тръмп да спечели партийната номинация за президентските избори през ноември, въпросът е кой друг може?

Цифрите от снощи не дават ясен резултат. Втори е губернаторът на Айова Джон Кейсик с близо 16 на сто от гласовете.

За третото място с по около 11% се борят Тед Крус, Джеб Буш и Марко Рубио, за когото имаше огромни очаквания, но който се провали в дебата между републиканските кандидати миналата събота.