Още по темата

Тази седмица - на 9 ноември, се навърши една година от изборната победа на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън. Това събитие радикално промени статуквото в Републиканската партия, но трябваше да мине една година, за да се усети ефектът на онези избори върху Демократите.

Битката за Белия дом: Тръмп спечели и ще бъде новият президент на САЩ

Миналата седмица Демократическата партия най-сетне реши да се дистанцира от Хилари Клинтън и да скъса с идеята, че тя някога може да стане президент. Дона Бразил, която беше председател на националния комитет на демократите по време на миналогодишните избори, разкри публично информация, която компрометира цялата кампания на Клинтън. Според нейния разказ, националният комитет е бил завладян и корумпиран от кампанията на Хилари, за да се подсигури нейната номинация и Бърни Сандърс да бъде изхвърлен от състезанието.

Как семейство Клинтън изкарва по 72 хил. долара на ден

Историята започва още през 2012, когато след изборите Барак Обама оставя Демократическата партия с 24 милиона долара дълг. Въпреки това, разчитайки че парите ще се върнат през 2016, демократите (начело с тогавашния председател на комитета Деби Васерман Шулц) вместо да съкратят разходите, продължават да плащат за политическите консултанти и пиара на Обама с кредитната карта на партията.

Когато идват следващите избори, Демократите са пред фалит. Тогава Хилари Клинтън предлага на Деби Шулц да пренасочи парите на своите донори към партийния бюджет, а в замяна да получи контрол над националния комитет по време на изборите.

Обичайна практика е кампанията на кандидата да заеме водеща роля в партийните структури - но само след като кандидатът е спечелил номинацията. По думите на Бразил, тази сделка е била сключена още през август 2015, няколко месеца преди да започнат първичните избори. Това означава, че докато Клинтън и Сандърс са се състезавали за номинацията, всички операции на националния демократически комитет са били прехвърлени на централния офис на кампанията на Хилари в Бруклин.

Нещо повече - почти всички пари, донесени от Хилари, впоследствие са отишли обратно за нейната кампания, което е вид пране на пари, макар и не в стриктно правния смисъл на израза. 

Как Бърни прави революция в САЩ

Елизабет Уорън, сенатор на демократите от Масачузетс, която през последната година отричаше да има такова нещо, миналия петък се предаде и на въпроса "Мислите ли, че изборите са били манипулирани против Бърни Сандърс?" заяви просто "Да".

Бърни Сандърс в момента е на гребена на вълната -

все повече демократи възприемат крайнолявата му реторика, лозунгът "Медикеър за всички" е в устата на всеки демократичен кандидат за конгреса.

В очите на редовите леви избиратели той носи образа на мъченик за каузата, комуто са забили нож в гърба, но който е останал лоялен на партията и е застанал зад Хилари, за да спре Тръмп. Обама и Клинтън станаха символ на егоизма и кариеризма, който доведе до краха на Демократите през 2016.

От сега нататък, това е партията на Бърни Сандърс. Независимо дали реши да се кандидатира през 2020 (което ще бъде глупаво да не направи, при положение, че е много по-популярен от спряганите Джо Байдън и Камола Харис) или реши да остане идеолог и лидер на движението отстрани, той успя от маргинал да се превърне в основен център на тежестта в една от двете големи партии в САЩ. И макар да не успя да спечели битката, както направи Тръмп, той със сигурност спечели войната.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК