Още по темата

Дипломатическите опции за възпиране на ядрената програма на Северна Корея са изчерпани и САЩ мога да се принудят да пристъпят към военни опции.

Това заяви американският посланик в ООН Ники Хейли в интервю за Си Ен Ен.

САЩ отстъпи пред КНДР, Пхенян със заплаха: Ще изпитате болка

Когато САЩ изравни Северна Корея със земята

По инициатива на САЩ Съвета за сигурност на международната организация гласува затвърждаване на икономическите и политически санкции спрямо Пхенян. Причината са продължаващите тестове на ядрени оръжия и балистични ракети, извършвани от комунистическия режим в КНДР.

Ако Северна Корея продължи „безразсъдното” си поведение, ще бъде „разрушена”, заяви Хейли.

Тя изтъкна, че заканите на президента Тръмп за „огън и ярост”, които могат да сполетят Северна Корея, не са „празни приказки”.

"Използваме всяка друга възможност, която имаме, но на разположение са и много военни опции", допълни Хейли. 

Ако дипломацията се провали, министърът на отбраната Джеймс Матис "ще се погрижи", каза тя в интервюто за новинарската телевизия.

Коментарите на Хейли идват преди тази седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп за пръв път да говори пред ООН. Очаква се речта му да съдържа предупреждения срещу противниците на страната му, основен сред които е Северна Корея.

Днес Тръмп нарече лидерът на КНДР Ким Чен Ун „човекът-ракета” в съобщение в социалната мрежа „Туитър”.

„Вчера говорих с президента на Южна Корея Мун Чже Ин. Попитах го как я кара човекът-ракета“.

По-рано говорителят на южнокорейската президентска администрация Пак Су Хьон разкри, че двамата лидери се договорили по време на разговора им на 16 септември да засилят натиска върху КНДР в отговор на последното ракетно изпитание, извършено от Пхенян.

В петък КНДР изстреля поредна балистична ракета, която прелетя над японския остров Хокайдо. По-рано през седмицата Съветът за сигурност гласува затягането на санкциите срещу страната.

Тогава от официален Пхенян заявиха, че ще използват ядрено оръжие, за да „потопят” Япония и да превърнат САЩ в „пепел и прах”.