Още по темата

САЩ ще представят нова стратегия за национална сигурност на 18 декември, която ще посочи Русия и Китай като заплахи.

Това съобщи съветникът по националната сигурност на президента генерал Хърбърт Макмастър, като заяви, че новата стратегия ще разчита на "мир чрез сила", за да защити интересите на САЩ в чужбина.

Доклад: САЩ биха загубили война с Русия или Китай

"Трябва да работим заедно по-усилено от всякога, за да гарантираме върховенството на закона, зачитането на суверенитета и защитата на мира, стабилността и колективната сигурност , каза Макмастър за съюзниците на САЩ на кръгла маса във вторник, организирана от британската организация Policy Exchange.

В стратегията ще бъдат изброени "глобалните заплахи" за САЩ и техните интереси, включително от "авторитарни държави" като Русия и Китай, от "мракобесни режими", към които САЩ причисляват Иран и Северна Корея, и екстремистки групи, посочи Макмастър. "Всички тези заплахи идват от недемократични страни", каза той.

Той специално открои Русия и Китай, като страни, които подриват международния ред и стабилност, игнорирайки сувернните права на свои съседи и върховеноството на закона.

Сблъскваме се със заплаха от страна на Русия, която включва войни от нов тип - в това число внимателно разработени кампании с използвнето на киберсредства, за да се внесе разединение в нашето общество, за да се противопоставят държави и опити да се създават кризи на доверие, каза той.

Макмастър обвини Китай в "икономическа агресия" с цел промяна на глобалния икономически ред. 

Колко лесно президентът на САЩ може да започне ядрена война

Какво има в ядреното куфарче на САЩ

На редовния брифинг на Белия дом същия ден прессекретрят на президента Сара Сандърс бе попитана дали Тръмп е съгласен с подобни изказвания. Макмастър, без съмнение, е този, който знае и разбира настроенията на президента, каза тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК