Още по темата

„Това е новината на новото хилядолетие!”, твърди история, публикувана в WorldPoliticus.com.

Позовавайки се на неназовани източници от ФБР, авторът заявява, че Хилари Клинтън ще бъде обвинена през 2017 г. за престъпления, свързани с мейл скандала около нея, разказва BuzzFeed.

Заглавието гласи: „Хилари Клинтън ще бъде обвинена…твоите молитви се сбъднаха!”

Материалът генерира над 140 хиляди реакции и коментари в социалната мрежа „Фейсбук” (Facebook) преди да бъде изтрит, тъй като е откровено неверен. Въпреки това WorldPoliticus.com има над половин милион последователи в социалната мрежа.

Статистически преднината на Клинтън е само 3%

ФБР удари Хилари Клинтън преди изборите

В същото време на около 10 000 километра от САЩ млад мъж гледа как парите потичат в неговата сметка в Google AdSense, посочва BuzzFeed.

През изминалата година в македонския град Велес с население около 45 хил. жители се разрази своеобразна

интернет треска за злато.

Местните жители публикуват материали в над 100 американски уебсайта за политика, като например WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com, DonaldTrumpNews.co, и USADailyPolitics.com. 

Почти всички статии са в подкрепа на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Младите македонци, които управляват тези сайтове, едва ли ги е грижа за изборите в САЩ, но имат ясни икономически стимули.

Както „Фейсбук”  редовно разкрива във финансовите си отчети, приходите от реклама на американския пазар са около 4 пъти повече, отколкото в останалия свят. 

А няколко граждани на Велес са намерили най-добрия начин да се възползват от това, като публикуват сензационни и често неверни истории, свързани с изборите и Доналд Тръмп и след това ги споделят във „Фейсбук”. Те печелят от трафика, генериран както в социалната мрежа,  така и към платформи като Google AdSense.

Петте изумителни лъжи на Хилари Клинтън за Сирия

Рекордна активност на предварителното гласуване в САЩ

Хакери атакуваха Хилари Клинтън

В резултат на този новаторски бизнес,

Македония изигра значителна роля в предизборната надпревара в САЩ,

която и без това се характеризираше с обстрелване с подвеждащо и невярно съдържание и от двете страни – щабовете на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, и техните поддръжници.

„Стартирах сайта като лесен начин да правя пари”, коментира пред BuzzFeed един от младежите от Велес, който е на 17 години и заедно с четирима приятели управлява политическа медия в САЩ. „В Македония икономиката е много слаба и тийнейджърите нямат право да работят, така че трябваше да намерим креативни начини да печелим пари. Аз съм музикант, но не мога да си позволя да си купя музикално оборудване. Тук в Македония приходите от малък сайт са достатъчно, за да си позволиш много неща”.

Той признава, че информацията, която публикува често е невярна,

но не вижда защо да не се възползва от кликовете на американските избиратели.

Сега пазарната ниша е вече пренаситена, а и доверието към подобни новини е по-малко, но младежи от Велес посочват, че по-рано през годината са печелили по 5000 долара на месец или дори 3000 долара на ден, когато са успявали да реализират хитова „новина” във „Фейсбук”.