Още по темата

Губернаторът на американския щат Северна Каролина обяви извънредно положение в град Шарлът, където втора поредна нощ се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Конфликтът избухна заради стрелба на полицай по чернокож,

който впоследствие почина.

Какво се случи по улиците на Шарлът вижте в галерията ни

Полицията твърди, че той е имал оръжие и е отказал да изпълни нарежданията на служител на реда, но близките на убития 43-годишен мъж казват, че не е бил въоръжен и е държал книга, а не пистолет. Според тях полицаите са подменили книгата в ръката му с оръжие. 

Протестът във вторник вечер беше мирен. Той обаче скоро прерасна в насилие, като събралите се чупиха колите на полицията и хвърляха камъни срещу служителите на реда. Ранени бяха 16 полицаи, както и неуточнен брой протестиращи.

В сблъсъците полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми,

за да разпръсна демонстрантите.

Има информация за един прострелян по време на протестите. Съобщава се и за ранен полицай. 

Други девет души пострадаха, а 44 бяха задържани.

В знак на протест студенти от университета в Шарлът легнаха на земята в знак на протест срещу полицейското насилие.

Решението за въвеждане на извънредно положение ще даде възможност на властите да разположат в града части на Националната гвардия и щатски пътни полицаи, които да помогнат на градската полиция да овладее ситуацията. 

Полицаят, застрелял мъжа, е освободен от работа докато трае разследването. Самият той е чернокож. Той и негови колеги били изпратени да заловят заподозрян. Тогава видели Кийт Ламонт Скот. Той седял в колата си, но според полицията отказал да остави оръжието, което държал в ръка. 

В знак на солидарност протести имаше и в Ню Йорк, където полицията извърши няколко ареста над демонстранти. 

Това е пореден случай на сблъсъци между полиция и чернокожи в САЩ. През юли убийство на чернокож от полицаи в Минесота доведе до масови протести и недоволство. В същото време в Луизиана продължаваха протестите заради убийството на друг чернокож – Алтън Стърлинг, който също беше застрелян от органите на реда. Тогава много знаменитости изразиха възмущението си от полицейското насилие над чернокожи.